Gornjobreljani oslobođeni naknade za razvoj vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje

Općinsko vijeće Brela na sjednici 15. lipnja  donijelo je Odluku o izmjeni Odluka o naknadi za razvoj vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje za naselje Brela. U novoj odluci stoji da se  naknade  uvode za naselje Brela  čime su korisnici vode u Gornjim Brelima oslobođeni spomenutih naknada.

Donoseći Plan investicija u sustav vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda Općine Brela za razdoblje 2011.-2020., Općinsko vijeće Brela na sjednici održanoj 14. prosinca 2010. uvelo je posebnu naknadu od 1,50 kn po m3 isporučene vode za razvoj vodoopskrbe i 0,50 kn po m3 isporučene vode za odvodnju otpadnih voda.U odluci stoji da će se  naknada obračunavati prilikom obračuna vode na cijelom teritoriju općine Brela uključujući u to i naselje Gornja Brela. Navedena naknada uvrštena je po prvi put u račune potrošnje vode za prosinac 2011.

Iz prikupljenih sredstava 9 500 000  kn bi se utrošilo za poboljšanje vodoopskrbe u naseljima Kričak i Soline i 9 500 000 kn za izgradnju kanalizacijskog kolektora i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u turističkom dijelu općine.

 S obzirom da Planom investicija nije predviđeno ulaganje u Gornja Brela, Mjesni odbor je, nakon  učestalih pritisaka mještana, reagirao odmah u siječnju 2012. pismom općini Brela i zatražio objašnjenje. „Ukoliko se u idućem razdoblju ne planiraju ulaganja u vodovodnu infrastrukturu na području Brela Gornjih, molimo da se građane oslobodi plaćanja navedenih naknada“, stoji u zahtjevu Mjesnog odbora objavljenom na oglasnim pločama.

Nakon stupanja na snagu izmijenjene odluke, mještani Gornjih Brela zatražit će od Vodovoda i Općine Brela povrat nezakonito obračunatih sredstava koja su uplatili na račun Vodovoda Makarska.

Piše i foto Milan Babić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh