Otvorena izložba torte makarane u Gradskoj galeriji

Sve o najslađem bokunu makarske baštine

Uoči Dana grada Makarske u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka otvorena je iznimna izložba o najpoznatijoj makarskoj slastici. Izložbu prati i posebna brošura torte makarane, a na svečanosti otvaranja posjetitelji su kušali makarane koje su pripremile najbolje majstorice. Izložbu je otvorio dogradonačelnik Ivan Ivanda

 -Torta makarana u kulturnom i antropološkom pogledu ima veliku  važnost jer je svojom posebnošću Makarskoj dala  jedan širi civilizacijski kontekst, u sadašnjosti i te kako vrijedan, jer danas kada su stari statuti postali nečitljivim dokumentima, makarana i dalje gostuje na našim stolovima dajući Makarskoj značaj zasebne hrvatske, pa i mediteranske gastronomske komune – naglasio je Josip Karamatić, djelatnik Gradske galerije Antuna Gojaka.

Izložba  nastoji dokumentirati dosadašnje djelovanje na valorizaciji i prezentaciji makarane. Njezinim postavom tek se nastoje prikazati  aktivnosti usmjerene k cilju zaštite  torte makarane kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Izložba daje sumarni pregled građe i akcija što su osigurali navedeno priznanje najslađem bokunu makarske baštine. Kakav je to bio put, razvidno je prateći postav izložbe. Na početku su izloženi ljubomorno čuvani stari recepti i oni nadopunjeni dostupnim sastojcima, njezino trajanje na svim privatnim slavljima, literatura iz prošlog stoljeća, video građa  koju je prezentirao Željko Pašalić…

Većina izloženog, uglavnom novinskih članaka o makarani, je novijeg datuma iz posljednjeg desetljeća kada se značajno intenzivira interes za makaranu i nastoji valorizirati je i prezentirati. Ovaj dio izložbe  je dopunjen i prigodnim filmskim programom. Torta makarana ostaje najslađi trenutak  makarskog trajanja!

Izložbu  torte makarane prati i zanimljiva brošura u nakladi Grada Makarske, a uredili su je Lidija Vukadin Vranješ i Josip Karamatić. Izložbu je u svečarskom ozračju, koju su uveličali FA Tempet i klapa Garbin, otvorio  makarski dogradonačelnik Ivan Ivanda. Čestitajući  građanima Dan grada Makarske, istaknuo je kako je Grad poduzeo sve da zaštiti ovu najstariju makarsku slasticu i ova izložba je najslađi uvod u  rođendansko slavlje grada. Dakako da je to bio slatki uvod u slavlje kada su se uz sve izloženo – recepte, slike, crteže i brojne novinske članke i fotografije – posjetiteljima  nudile i torte makarane koje su za ovu prigodu spravile najbolje majstorice, a to su: Ljubica Gardun, Ivana Prodan, Maja Mileta, slastičarke hotela Meteor, Marijana Grubišić- hotel Osejava i Lidija Milinković- hotel Park.

Zaštita i brendiranje torte makarane

-Ova je izložba u dva dijela. Prvi dio je vezan za stare recepte i literaturu, a u drugom dijelu su promidžbene aktivnosti Grada Makarske vezano za projekt torte makarane koji se provodi zadnje dvije godine. Dakle, jedan dio se veže za zaštitu torte makarane kao nematerijalnog kulturnog dobra, što smo i prijavili Ministarstvu kulture za upis nematerijalnog kulturnog dobra grada Makarske, a drugi dio za promidžbene aktivnosti (natječaj za logo, izbor najbolje torte) vezane za brendiranje torte makarane, odnosno da postane tržišna marka i uključi se u gospodarski sektor. Naš cilj je napraviti gastro-kartu grada. Ministarstvo turizma je raspisalo natječaj- inovativni turizam i prijavili smo logo torte makarane. To znači da se napravi  gastro-karta grada, brošura na nekoliko jezika u kojoj će stajati u kojim objektima se nudi torta makarana i lijepa priča o makarskoj slastici – naglašava Lidija Vukadin Vranješ, stručna suradnica u Uredu gradonačelnika Grada Makarske.


  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh