Gradu za rođendan – Otvorena Seizmološka postaja Makarskog primorja

U Gradskom centru za obavješćivanje ‘Osejava’ 24. listopada gradonačelnik Bebek otvorio je Seizmološku postaju Makarskog primorja, projekt vrijedan stotinu tisuća kuna, a koji su financijski omogućili Grad Makarska te općine Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Gradac, a realizirali su ga Državna uprava za zaštitu i spašavanje te Seizmološka služba RH u čije je ime čestitao predsjednik mr. sc. Vlado Kuk. – Makarska postaja važan je dio seizmološke mreže u praćenju potresa i preveniranju posljedica- istaknuo je.

Na seizmološkoj karti Hrvatske 24. listopada upisano je ime Makarske. Na rođendan grada u Gradskom centru za obavješćivanje ‘Osejava’ Makarska gradonačelnik Marko Ožić Bebek otkrivanjem ploče pustio je u rad Seizmološku postaju Makarsko primorje.

Kuk:Više seizmografa, kvalitetnije građenje

Nikša Vidoš, voditelj Centra, podsjetio je kako se s idejom krenulo u veljači ove godine, a potekla je od Stipe Vele, podgorskog vijećnika i Ante Miličića, načelnika Podgore, a u prigodi izložbe kojom se obilježilo pola stoljeća velikog potresa na Makarskom primorju. Vidoš je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji projekta. Općine Primorja su dale novac, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje te Seizmološka služba Hrvatske stručnu podršku. Tako je za stotinu tisuća kuna u zgradi Centra ‘Osejava’ uređena prostorija za očitavanje seizmografa, a uz južnu stranu zgrade postavljen je uređaj koji mjeri svako podrhtavanje tla, i to dojavljuje središnjem državnom centru.

Stipe Vela dodao je kako ideja o seizmografu na Primorju postoji još od 1962, i drago mu je da je u svega pola godine od ideje došlo do realizacije.

U ime Seizmološke službe Hrvatske čestitao je mr. Vlado Kuk, pohvalivši što se nije čekalo pomoć sa strane već je procijenjeno od kolike je važnosti i sve se poduzelo za njezino otvaranje. – Što je bolja mreža seizmografa, to je kvalitetnija podloga za preveniranje.  Seizmološke neprekidne bilješke doprinose sigurnom načinu građenja, a to je najvažnije pri zaštiti od potresa – poručio je.

Đapić:Talijanski seizmografi nisu odgovorni za potres!

Svečanosti otvaranja postaje u Makarskoj bio je nazočan i Slavko Đapić, pročelnik Županijskog centra Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Naglasio je kako je to velik i značajan događaj za cijeli jug Hrvatske i šire jer je seizmološka stanica značajan alat u rukama za pravovremeno dobivanje podataka za procjenjivanje i praćenje tektonskih poremećaja.

Kratko je komentirao osude koje su izrečene talijanskim seizmografima. – To je bizarno, ne može se odgovornost prebacivati na njih!

Na dan kad je u Makarskoj počeo rad seizmograf podsjećat će i slika koju je Lenjin Puharić, voditelj makarskog Crvenog križa, darovao Gradskom centru ‘Osejava’.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh