Osmanlije u Makarskoj

U Gradskom muzeju je održano predavanje o osmanlijskom vremenu u Makarskoj. Predavač je bio Marinko Tomasović, ravnatelj makarskog Muzeja.

Prije predavanja dogradonačelnik Ivan Ivanda je pozdravio dvadesetak zainteresiranih Makarana koji su došli na predavanje.

Kao arheolog Tomasović je kronološkim redom pojasnio vrijeme dolaska Osmanlija u Makarsku te njihove materijalne kulturne ostatke. Također je nastojao otkloniti neke dileme povjesničara vezane uz materijalne ostatke i datiranje pojedinih događaja.

Najviše vremena je utrošeno na postojanje turskog groblja u Makarskoj. Iz predavanja je jasno da je groblje postojalo i to na prostoru iznad sadašnjeg Doma zdravlja i Groblja sv. Križa.

Za dokaz ovakve tvrdnje Tomasović je spomenuo četiri groba na ovome prostoru koje je on, uz pomoć stručnih savjeta, datirao u vrijeme Osmanlija.

U zanimljivoj raspravi nakon predavanja sudjelovao je fra Karlo Jurišić koji se također dugo vremena bavio ovom temom, a njegova doktorska disertacija je temelj za proučavanje tog vremena.

Svi koji vole povijest i koji žele znati više o našoj prošlosti, nakon ovoga predavanja, s nestrpljenjem očekuju najavljena predavanja o drugim zanimljivim temama.

Ivo Ćurković

foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh