Pčelarska škola u Šestanovcu završila s radom

Pčelarska škola koju  je organizirala Pčelarska udruga Radobilja iz Šestanovca u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Sinj nakon dvomjesečnog rada završila je uspješno s radom.

Približavanje Republike Hrvatske Europskoj uniji pred pčelare je stavilo obvezu da svaki pčelar – hobist, poluprofesionalac ili profesionalac koji se želi baviti pčelarstvom i svoje pčelarske proizvode ( med, propolis, pelud, matičnu mliječ, vosak …)  plasirati na tržište mora završiti pčelarsku školu nakon koje stječe zvanje „pčelar“.Školu su pohađali uglavnom pčelari iz Zabiokovlja – iz Šestanovca, Zagvozda, Ciste Provo, Vrgorca, Brela i Makarske. Među polaznicima različitih starosnih uzrasta  (od 18 do 74 godine starosti) bile su i dvije žene – Nada Eremut iz Žeževice i Jolanda Jović iz Makarske. Među polaznicima iz Makarske su Jolanda Jović, Mate i Miljenko Bušelić te Goran Vučko. Jurica Kovačević je iz Vrgorca. Sedmorica su iz općine Brela: Marin i Željko Tomaš, Nikola i Marko Lončar, Tonći Carević, Viktor Puljak i Milan Babić.

Jolanda Jović, zaposlenica u sportskoj kladionici u ‘Sv. Nikoli’, nam je rekla: „Raspolažem s 55 košnica koje sam naslijedila od svekra Danka Jovića iz Dubrave gdje su pčele i smještene. S mužem Nedjeljkom brinem o pčelama i zahvaljujući pohađanju škole pokazala sam mužu da o pčelama sada sve znam. Maticu sam nekidan uočila prije nego on. Mene pčele sada puno zanimaju i uz njih se odmaram.“

Zahvaljujući u prvom redu stručnim kadrovima, predavačima koje je osigurao POU Sinj, uporabi suvremenih nastavnih sredstava  (video-projekcijama) i spoznaji da se svi polaznici odreda bave pčelarstvom, polaznici su stekli visoka stručna znanja koja će svakodnevno primjenjivati u praksi.

 Nakon predavanja i praktičnih vježbi te pripravničkog staža za pčelare početnike, pčelari su polagali pčelarski ispit pred komisijom koja je ocijenila njihovo znanje  i na kraju dvadesetpetorici izdala uvjerenje o stjecanju zanimanja pčelar koje isti mogu upisati u radnu knjižicu.Uvjerenje o zanimanja pčelar podijelio im je na godišnjoj skupštini Udruge pčelara Radobilja u subotu šestanovački načelnik Pave Čikeš nakon čega je nastavljeno druženje u Konobi Cetina u Zadvarju uz pčelarsku večeru.

Ravnatelj POU Sinj Jerko Ivandić na kraju je pohvalio polaznike:

Izuzetno sam zadovoljan što su ova predavanja bila dobra. Dolazak na predavanja je bio preko 95 % i bolji je nego na ijednom fakultetu. Vaša zajednička količina znanja  je puno veća nego bilo kojeg predavača, jer ste vi praktičari i vi imate svaki svoj pristup. Zadovoljstvo mi je što su predavači Petar Trogrlić i drugi  praktični pčelari koji su vam mogli prenijeti određena praktična znanja.

  • piše i snimio Milan Babić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh