Kada će se preurediti Kalalarga?

Gradski vijećnici pitaju

I na 27. sjednici Gradskog vijeća  gradonačelnik Marko Ožić Bebek odgovarao je na brojna pitanja vijećnika.

-Završen je projekt uređenja Kalalarge, no to je samo početak uređenja stare jezgre grada koju Makarska mora imati pa ćemo trebati jedan projekt koji će obuhvatiti čitavu gradsku jezgru. Trenutno smo u fazi projektiranja, projekt je gotov i s time idemo na natječaj, a za taj projekt smo osigurali oko milijun kuna – odgovorio je na pitanje vijećnika Zvonimira Galića gradonačelnik Marko Ožić Bebek.

Postoji li kodeks oblačenja za djelatnike Grada Makarske. Kada će se urediti nogostup u Ulici Kralja Zvonimira i ispod autobusnog kolodvora, pitala je vijećnica Anita Pervan.

-Nema kodeksa oblačenja. Ali svi koji rade u Gradu trebali bi znati kako treba izgledati i radi sebe i radi građana i poštivanja institucije u kojoj rade. Ulica Kralja Zvonimira je državna cesta i kada je HC bude asfaltirao, Grad će odmah dogovoriti s njim uređenje nogostupa.

Zašto se ne uredi i bolje održava spomenik revolucije na Glavici, zašto se više ne poradi na intervencijama i popravkama potpornih zidova i prometnica, te postavljanju kontejnera na Dugišu. Može li grad osigurati više gradskih WC-a, pitao je vijećnik Stipe Bartulović.

Gradonačelnik je odgovorio kako je na Glavici predviđen jedan europski astro park, ali dotada to ne treba biti prepreka za uređenje okoliša spomenika. Na suvremenijoj kontroli odlaganja krupnog otpada se radi. U planu je gradnja novih sanitarnih čvorova. Planiran je i novi WC kod hotela Dalmacija te renoviranje  postojećih do sljedeće sezone.

Može li Grad u suradnji s Crvenim križem i Centrom za socijalnu skrb organizirati  pomoć za stare i nemoćne osobe, bilo je pitanje Jagode Martić.

-Tko god se od starih i nemoćnih sugrađana obratio Gradu za pomoć, i dobio ju je. Mi smo i stanove uređivali, pomagali na različite načine, ali treba napraviti evidenciju takvih korisnika i uvijek ćemo nastojati pomoći. Grad će uvijek pomoći, ali također  postoji i zakonska obveza djece da skrbe za roditelje.

Pozitivno je gradonačelnik odgovorio na upit je li moguće ranije postavljanje „Božićnog grada“ već na početku prosinca i da se proširi na rivu.

Na upite Miroslava Družianića gradonačelnik je odgovorio kako ima 14 POS-ovih  stanova neraspodijeljenih. Sigurno će ih još otpasti zbog loše financijske situacije. Dvije su mogućnosti: da APN odluči u dogovoru s državnim ministarstvima dati ih HV-u, time i Hvidri. Ako se tim putem krene, mi ćemo biti zadovoljni samo ako se riješe pitanja problema  naše Hvidre i policajaca u Krvavici. Tako bi i Krvavica kao cjelina išla u privatizaciju. Stradalnici Domovinskog rata da se riješe ako ne ide tim putem, a najvjerojatnije neće ići, onda će ići novi natječaj i po proceduri nova lista prioriteta. Tu je bila greška APN-a jer su se manji stanovi dodjeljivali onim višečlanim obiteljima s liste i tako su svi manji stanovi  podijeljeni i onda je nastao ‘cirkus’.

Groblje u Velikom Brdu treba urediti i dali smo nalog da vidimo koliko bi koštao m² zemlje. Ima potrebe i jednostavno bi se moglo realizirati i urediti groblje. Pregovarat ćemo s vlasnicima zemlje koja nije otkupljena i naći rješenje.

Može se još istaknutije obilježavati Dan grada i naglasiti značaj što je upravo u Makarskoj hrvatski jezik prvi put uveden u službenu uporabu. No i samim obilježavanjem  24. listopada kao Dana grada Makarske dali smo značaj, ali slažem se kako se može još nešto prigodno učiniti poput simpozija ili slično organizirati uoči Dana grada, odgovorio je Bebek na pitanja vijećnice Lori Veličković.

Na upozorenje Tončija Bilića kako mnogi koji drže kioske na plaži iste i prodaju gradonačelnik je odgovorio kako je Plan uređenja plaže jedini način da se spriječi takvo što. Grad će zatražiti da se prostor dodijeli Gradu Makarskoj i onda će se na Vijeću odlučiti što dalje.

Na pitanje Miroslava Dudaša koji je upozorio na propadanje parketa u sportskoj dvorani i curenje krova gradonačelnik je odgovorio kako se u sportskoj dvorani radi na saniranju svjetlarnika.

Makarska može dobiti  kamp

Može li Makarska dobiti zimski ili ljetni nogometni kamp, pitao je Miroslav Družianić ?

Nema iluzije da će Makarska dobiti ljetni kamp, a za zimski ćemo se sigurno kandidirati jer ovdje imamo sve preduvjete za sportske pripreme, uz povoljnu klimu, sportske terene i kvalitetan smještaj – odgovorio je gradonačelnik Marko Ožić Bebek.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh