Osnivačka i izborna skupština Lokalne akcijske grupe

Lidija Vukadin Vranješ predsjednica LAG-a ‘Adrion’

Na osnivačkoj i izbornoj skupštini Lokalne akcijske grupe ‘Adrion’ u hotelu Osejava 31. listopada 137 zastupnika za predsjednicu Upravnog odbora i Skupštine izabrali su Lidiju Vukadin Vranješ, a na čelu Nadzornog odbora je Alen Katavić. -Želja nam je da LAG Adrion (koji povezuje Makarsku, Vrgorac te općine Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Grdac, Zadvarje, Šestanovac i Zagvozd) poboljša kvalitetu života stanovnika, a što će sigurno biti moguće kroz kvalitetnu strategiju, naglasio je Siniša Rudelj, koji je umnogome pomogao oko pripreme Skupštine. Gradonačelnik Bebek je poručio – Biokovo nas ne dijeli već spaja i povezuje. Sjedište LAG-a Adrion je u Makarskoj.

Od travnja ove godine kada je JU Park prirode Biokovo pokrenula inicijativu za osnivanje Lokalne akcijske grupe ‘Planina i more’, a kojom se povećava konkurentnost projekata razvoja i lakše dobivanje sredstava iz fondova EU, prošlo je nešto više od pola godine, i LAG ‘Adrion’ je rođen u hotelu Osejava 31. listopada Osnivačkom skupštinom.

Bebek: Ekipa je dobro odradila posao oko Skupštine

Protekle mjesece tim iz Gradske uprave Makarska na čelu s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom, potpomognut županijskim vijećnikom Sinišom Rudeljom (a važnost ideje prepoznale su jedinice lokalne samouprave) ustrajno je radio na educiranju i prikupljanju pristupnica (ima ih 170), te pripremanju skupštine LAG-a. Na njoj se registriralo 137 zastupnika, i rijetki su događaji na kojima je bio tako dobar odaziv kao što je dan osnivanja LAG-a Adrion koji obuhvaća Makarsku, Vrgorac, općine Brela, Bašku Vodu, Tučepi, Podgoru, Gradac, Zagvozd, Zadvarje, Šestanovac, predstavnike civilnog društva i mladih.

Zastupnici su jednoglasno za predsjednicu Upravnog odbora i Skupštine izabrali Lidiju Vukadin Vranješ, stručnu suradnicu u Gradskoj upravi Makarska, koja je inače predano radila na realizaciji ideje da područje oko Biokova dobije svoj LAG. Zahvalila se na povjerenju uz obećanje da će učiniti sve da ispuni očekivanja, a u tom smislu najavila je dvije radionice u studenome. Također je istakla kako je sjedište na adresi Obala kralja Tomislava 1 (soba 5).

U ime domaćina skup je pozdravio gradonačelnik Bebek. Pohvalio je ekipu koja je pripremala Skupštinu i dobro odradila posao za koji je u drugim sredinama trebalo više od dvije godine. Predložio je da Ured Adriona bude u Makarskoj, kao i agencija koja će biti na raspolaganju svima onima koji imaju pravo na sredstva LAG-a.

Rudelj: Naša županija je za primjer, zašto ne bi bio i Adrion!

Rudelj je podsjetio na koncept LEADER- pristupa i u okviru njega LAG sa svojim instrumentima, a koji obuhvaćaju održivost, ekološki i strateški instrument. LAG se financira iz Europskog fonda za poljoprivredu, i to kroz ruralne projekte u koji spada i Adrion. LAG je vjetar u leđa za projekte kojima se razvija područje oko Biokova. Treba prepoznati potencijale, i već smo u startu konkurentni za sredstva, naglasio je dodajući kako će već u siječnju Ministarstvo poljoprivrede raspisati natječaj na koji se može javiti LAG Adrion jer se usporedo radi i razvojna strategija. Rudelj je na čelu Županijskog odbora za europske integracije i gospodarske projekte. Upravo Splitsko-dalmatinska županija je u top 10 po iskorištenim programima u konkurenciji 400 gradova i općina jugoistočne Europe. Zato, nema razloga da LAG Adrion ne bude imao dobre rezultate, zato se moramo uhvatiti posla –  zaključio je.

LAG Adrion – 1009 km² i 36460 stanovnika

O prostoru koje povezuje LAG Adrion govorila je Zvjezdana Popović, stručna suradnica u JU PP Biokovo. Obuhvaća područje 8 jedinica lokalne samouprave koje se nalaze na površini od 1009 km² s 36460 stanovnika. Predstavlja 17 posto prostora županije i 8 posto stanovništva. LAG ‘Planina i more’ je područje koje prirodno povezuje more, planinu Biokovo i Zabiokovlje.

Dopredsjednici i Upravni odbor

Za dopredsjednike su izabrani Zlatan Divić, Mirko Vrcan, Josko Roščić. Članovi Upravnog odbora su Zlatan Divić, Vanja Sokol, Stela Vela, Siniša Rudelj, Pave Čikeš, Nenad Bekavac, Nede Ribarević, Mirko Vrcan, Marko Ožić Bebek, Marija Glučina, Mare Mihajlović, Lidija Vukadin Vranješ, Josko Roščić, Ivan Katavić, Gabrijela Sokol, Danijel Pervan, Boris Mlikota, Ante Čobrnić, Ana Roso.


  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh