U Makarskoj počeli strukovno-sportski susreti Sindikata turizma

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić otvorio je u hotelu Meteor četvrte igre koje su okupile 400 članova iz cijele Hrvatske, najviše do sada. Pporučio je kako se uz žar u strukovnom i sportskom nadmetanju Sindikat mora izboriti za dignitet turističke struke, inače ih neće biti. Dobrodošlicu im je zaželio izaslanik ministra turizma Ivo Bašić. Pjesmom je skup uljepšala klapa Fjoret.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske ove godine, inače četvrte po redu, Strukovno-sportske susrete svojih članova održava u Makarskoj, a otvoreni su 8. studenoga u hotelu Meteor uz pjesmu klape Fjoret. Okupili su više od 400 sudionika iz cijele Hrvatske, najviše do sada. Uz sportska nadmetanja članovi sindikata takmičit će se u struci pa će svoju umješnost pokazati kuhari, slastičari, konobari, barmeni, sobarice, recepcionari.

Da uspije cilj Susreta, a to je razvoj i promocija hrvatskog turizma te podizanje kvalitete struke, u ime domaćina zaželio je Joško Lelas, predsjednik Uprave Hotela Makarska, naglasivši kako će poduzeće ovih dana proslaviti 60 godina uspješnog rada, zahvaljujući trudu i samoprijegoru radnika. U ime makarske Turističke zajednice pozdravio ih je Tonći Lalić. Ispred Regionalnog ureda Makarska pozdravio ih je povjerenik Lovre Raffanelli, uručivši predstavnicima regija i dugogodišnjem članu Mati Jerkoviću fotografije Makarske.

Novosel – Nedopustivo je da radnici ne primaju plaću

Na svečanosti se članovima sindikata obratio Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Izrazivši zadovoljstvo dobrim turističkim rezultatima, kazao je kako su to na svojim leđima iznijeli zaposleni u turizmu. -Nažalost, mnogi su radili ali nisu dobili plaću ili im mjesecima kasni. S tim se mora prestati. Vlada RH mora se kvalitetno primiti posla, a ne samo na vodeće pozicije postavljati svoje ljude – poručio je. Zaželio je da se sudionici Susreta na njima odmore i zabave, a kroz natjecateljski strukovni dio pokažu svoje sposobnosti.

-Socijalni dio sa STUH-om postoji ali može biti još bolji. Želja nam je da hrvatski turizam bude prepoznatljiv, s jakim identitetom, paletom kvalitetnih turističkih proizvoda. Turistički objekti moraju se graditi, ali po načelima održivog razvoja. Međutim, prioritet je sačuvati čovjeka jer bez njega nema turizma. Tu nema mjesta improvizaciji već se mora ulagati u znanje i edukaciju – naglasio je pomoćnik ministra turizma Ivo Bašić.

Andrić- Zadovoljni Ministarstvom turizma, ali ne i Vladom RH

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić otvorio je Susrete. – Naša djelatnost bilježi dobre rezultate, ali je žalosno da svi nisu primili plaću poput Korčule, Lipika. Vlasnici tih objekata nisu stranci već hrvatska država. Ne smijemo dopustiti diranje u Kolektivni ugovor i svođenje turizma na ‘sezonce’. To će se odraziti na kvalitetu usluge. Možemo mati najbolji hotel, no bez kvalitetnih radnika, gosti se neće vratiti. Zadovoljni smo razumijevanjem Ministarstva turizma, ali ne i Vlade RH – naglasio je Andrić.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh