Skupština Turističke zajednice Grada Makarske

 

Usvojen rebalans prihoda veći za 11,4 %

Makarska je do konca rujna ostvarila 946.539 noćenja što je za 13 posto više u odnosu na 2011. Najbrojniji gosti iz Poljske, Češke, Slovačke, BiH, a osobito raduje povećanje broja gostiju iz Njemačke te sve veće zanimanje s ruskog tržišta. Do konca godine  očekuje se još veći broj ostvarenih noćenja – naglašava Marko Ožić Bebek, gradonačelnik i predsjednik Skupštine TZ

U hotelu Meteor održana je 13. studenog Skupština TZ grada Makarske na kojoj je usvojen rebalans plana prihoda i rashoda za 2012. Ukupni prijedlog rebalansa prihoda iznosi 4.792.325,05 kn i veći je od planiranih prihoda za 11,4 %.

Rashodi predviđeni rebalansom su 4.792.325 kn. Višak prihoda iznosi ukupno 1.354.500,62 kn. Prihod od boravišne pristojbe povećao se za 50.000 kn i u rebalansu iznosi 2.750.000 kn. Do isteka se godine od turističke članarine očekuje prihod od 600.000 kn, a već je dosad uplaćeno 579.783, 35 kn, naglasio je Tonči Lalić, voditelj Ureda TZ-a, koji je na Skupštini obrazlagao rebalans TZ grada Makarske za 2012.

Skupština TZ grada Makarske usvojila je i Plan programa rada i financijski plan za 2013. koji iznosi 4.440.000 kn.

Makarska sve privlačnija i izvan sezone

Predsjednik Skupštine TZ grada Makarske Marko Ožić Bebek je istaknuo kako će u sljedećoj godini Makarska učiniti još veće ciljano poboljšanje ponude upravo u izvansezonskom razdoblju, i to prije svega kvalitetnijom izvanpansionskom ponudom.

Planiran je također iskorak na promociji putem interneta. -Imat ćemo   internetski portal koji će na web-stranici promovirati Makarsku i njezinu ponudu na tržištu Europske unije. Također će se raditi na planu pokrivanja internetom cijele Makarske kako bi našim turistima  bile u svakom trenutku na raspolaganju sve servisne i ostale informacije o kompletnoj ponudi grada. Znači planirano povećano ulaganje u novi način oglašavanja, kao što su preporučili i  HTZ  i Ministarstvo turizma. Izvanredni rezultati i povećan broj noćenja, koji će do konca godine biti i veći, ostvareni su velikim dijelom  zahvaljujući poboljšanju ponude prije i nakon sezone, i na tome će se ciljano i dalje raditi, kazao je gradonačelnik Marko Ožić Bebek.

Jure Brkan, predsjednik NO  TZ grada Makarske uvodno se  ovom prilikom očitovao o izvršenim nadzorima  nad poslovanjem TZ-a grada Makarske od strane Ministarstva turizma i HTZ-a. Naveo je kako je  nadzor obavljen ljetos i  kako je u izvješćima navedeno više nepravilnosti u radu. Međutim, sve te nepravilnosti i nedostaci su uglavnom proceduralne i tehničke prirode. Jedna od takvih je što se  nije pravio rebalans proračuna. Sada smo i to učinili. Izvješća TV-a trebala su ići Skupštini. Zatim, nisu sve radnje u određenim rokovima napravljene i slično. No sve te nepravilnosti nisu prouzročile štete u radu TZ Makarske. I dvije otpremnine koje su  navedene za šeficu računovodstva i direktora ureda obračunate su po zakonu, kazao je Brkan. Dobro je, kao što je naglasio gradonačelnik Marko Ožić Bebek, da je revizija bila i obavila svoj posao što je potaknulo ažurniji rad same TZ, a što je vidno već na ovoj sjednici Skupštine TZ Makarske. Skupština TZ grada Makarske prihvatila je izvješće Nadzornog odbora, izvješće TV-a i Skupštine o obavljenom nadzoru  nad poslovanjem TZ grada Makarske za 2011. te poduzimanju radnji na uklanjanju nepravilnosti i nedostataka u radu. Ivan Mlinarević ispred Udruge privatnih iznajmljivača soba u raspravi je  ustvrdio kako je to slanje revizija i inspekcija u Makarsku TZ od nekih zlonamjernih ciljano te ga posebno raduje što su oni koji su očekivali «da će se otkriti medvjeda,a nisu našli ni ptića» bili u zabludi jer makarska TZ radi dobro kao što je vidljivo po rezultatima.

Približili se brojci od milijun noćenja

Rezultat ostvarenih 946.539 no noćenja u Makarskoj do konca rujna govori kako se puno učinilo na poboljšanju kvalitete ponude, osobito na produljenju sezone, odnosno sve boljoj pred i podsezoni. Za 2013. planirani su prihodi u iznosu od 4.400.000kn.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh