Generali Gotovina i Markač ponovno su obranili Hrvatsku!

Crkvena zvona i zvuk automobilskih sirena, hrvatska trobojnica, bili su samo dio radosti kojom su slobodu hrvatskih generala dočekali na cijelom Makarskom primorju.

-Odmah pustite generale iz pritvora. Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba, ni prekomjernog granatiranja.

Ova Odluka Haaškog suda 16. studenoga oko 9,30 sati kojom su oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač s veseljem je dočekana u Makarskoj i na Primorju.

U trenutku su zazvonila crkvena zvona, gradskom rivom čuo se zvuk sirena i vijorila je hrvatska trobojnica, vatrogasna sirena je bila znak radosne vijesti! Stanovnici na Makarskom primorju su je dočekali uz TV-aparate u svojim domovima ili okupljeni u kafićima.

Sedamdesetak branitelja s Primorja oslobađajuću presudu Žalbenog vijeća Haaškog suda dočekalo je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. – Presretni smo, još ne možemo vjerovati kada znamo kako Sud u Haagu funkcionira. Uvijek smo znali da su nevini, i to se potvrdilo, izjavio nam je Tonči Mendeš, predsjednik Udruge 156. brigade Hrvatske vojske.

-Ovo znači puno za generale, da nisu počinili zločin kao što to nije ni hrvatska država. Gotovina, počasni građanin Makarske, i Markač, su ponovno obranili Hrvatsku, radosno je rekao gradonačelnik Marko Ožić Bebek.

General Gotovina počasni građanin Makarske od 2002.

Dogradonačelnik i predsjednik makarske Matice hrvatske Ivan Ivanda ističe kako je oslobađajuća presuda potvrda da je pravda spora, ali ipak dostižna. -Veliki je to dan za generale i Hrvatsku u cjelini. Potvrda je to da je Hrvatska vodila obrambeni Domovinski rat i to na najčasniji način. Valja podsjetiti da je Grad Makarska još 2002. proglasio generala Antu Gotovinu, i još trojicu generala, počasnim građaninom Makarske.

Gradska vijećnica Anita Pervan sretnu vijest čula je na putu za Vukovar. – Puno mi znači, najsretnija vijest nakon rođenja unuka. To je potvrda da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni. Koliko god je dugo trebalo, pravda je pobijedila. Neizmjerno sam sretna.

-Ponovio bih riječi supruge generala Markača koja je rekla kako je to dobiveni rat u miru, jednako vrijedan kao Bljesak i Oluja, kaže gradski vijećnik Stjepan Eljuga, i dodaje: – Fenomenalna vijest za generale i Hrvatsku jer definitivno rat je završio u Hrvatskoj s pravom i pravomoćnom presudom.

Molitve uvijek s njima!

Sretan je i baškovoški hrvatski branitelj Stipe Carević. – Još sam pod dojmom, neka odgovara onaj tko je kriv, mi smo uvijek znali da se politika poigravala s hrvatskim generalima, i potvrdila se njihova nevinost.

-Ovo mi je najradosniji dan. Još ne mogu doći sebi. Puno znači za Hrvatsku, jer svi koji smo bili u ratu znamo da su oni časni junaci i generali, riječi su Zlatka Lalića, čelnika makarskog HNS-a.

-Žalbeno vijeće je potvrdilo, što se od početka govorilo, da nema govora o zločinačkoj organizaciji niti zločinačkom pothvatu već su Hrvatska vojska i generali na čelu vodili oslobodilački rat. Još jedna satisfakcija Republici Hrvatskoj. Zadovoljan sam i sretan jer je pravda pobijedila – kazao je prvi čovjek makarskog SDP-a Tonći Bilić.

Imena generala bit će zlatnim slovima upisana u našu povijest

Veliki, veliki teret pao mi je s leđa. Nisam euforičan jer mi je žao što su naši generali nedužni proveli u zatvoru toliko godina, a svi smo znali da su pravedni. Moje molitve su uvijek išle njima. Danas sam sretan čovjek jer se vraćaju svojim obiteljima, ističe hrvatski branitelj Milan Grbavac.

Donačelnik Općine Brela Viktor Puljak ističe kako će oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, časnim ljudima i junacima Domovinskog rata, zlatnim slovima biti upisana u hrvatsku povijest. Ona je potvrdila moje životno uvjerenje da istina i pravda u konačnici pobjeđuju, te da nijedna žrtva nije uzaludna, kaže Puljak.

- Očekivao sam smanjenje kazne, ali ovo sad je pravo iznenađenje. Ovo je satisfakcija za sve ono što je Hrvatska radila u proteklih dvadeset godina, dokaz da žrtve i ranjeni nisu bili uzaludni. Ovo je pobjeda hrvatskog naroda. Žao mi je što su hrvatski generali morali proći ovaj trnovit put do pravde i pobjede – kazao nam je Pero Šimić, čelnik HČSP-a.

Piše Jasna Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh