U Zelenoj čistki više od 500 volontera uklonilo 40 kamiona smeća

Makarski volonteri, njih više od 450, su među tisućama iz sedamdesetak gradova i općina Hrvatske koji su dali svoj prilog globalnoj ekološkoj akciji čišćenja okoliša koja se 21. travnja odvijala pod motom ‘Zelena čistka’. Zaljubljenici u čistu prirodu imali su pune ruke posla jer valjalo je ukloniti najlonske vrećice, gume, plastični otpad i sve ono što stvara sliku ružnog i zapuštenog okoliša od Volicije do Kuka, od Kotišine do šume na Sv. Petru. Tog subotnjeg jutra u čišćenju okoliša moglo se vidjeti gradonačelnika Bebeka i dogradonačelnika Ivandu, koji ističu kako je akcija za svaku pohvalu, ali vjeruju kako se mogao uključiti i veći broj građana. Organizatori akcije Lidija Vukadin Vranješ i Gloryan Grabner zadovoljni su uspjehom akcije i zahvaljuju svima koji su se odazvali

Volicija, park šume na Osejavi i Sv. Petru, Biloševac, Plaža, Spomenik na Glavici, Vepric, Kotišina, PP Biokovo, od subote, 21. travnja, su dijelovi grada koji su čišći nego su bili do tada. Iako se činilo kako će kiša poremetiti plan globalne akcije čišćenja okoliša ‘Zelena čistka’, to se nasreću nije dogodilo. U osam sati ujutro pa do podne više od 500 volontera marljivo je radilo na uklanjanju smeća i otpada iz okoliša. Akcija je bila organizirana tako da ništa nije bilo prepušteno slučaju. Jedini alat koji su morali imati bile su rukavice, kosir, pila, škare, zavisno što se moralo odsjeći i očistiti. Po dogovorenim punktovima skupile su se ekipe sa svojim koordinatorima. Punile su se vreće za smeće, i na kraju brojka se popela na ogromnu količinu za koju je trebalo 40 kamiona. Uz plastičnu ambalažu, limenke, gume, najlonske vrećice bilo je tu još svakojakog drugog otpada. Obilazeći volontere na terenu u akciji čišćenja okoliša mogla se zamijetiti radost zbog osjećaja da rade nešto za sebe i cijeli grad. Svi su izrijekom potvrdili da će se uključiti ponovno, ali prozivaju sve one koji su skloni kritici, a sad kad su mogli dati nešto od sebe da se iz prirode ukloni smeće i ostali otpad, nigdje ih nema. Akciji se odazvalo nekoliko sponzora, od Turističke zajednice, Hotela Makarska d.d., Vodovoda, hotela Osejava, Biokova, do Hrvatskih voda, a svatko je na svoj način pridonio uspješnosti akcije. Marenda bez koje ne završava nijedan dobro obavljen posao nije izostala. Dok je ispred
Citrusa i Arbuna mirisao gulaš, u Kotišini su na programu bile delicije s gradela. I svi su rekli – Vidimo se dogodine!

Organizatori akcije

Lidija Vukadin Vranješ i Gloryan Grabner: Jedini u Hrvatskoj čistili smo cijeli grad!

Za razliku od kritičnih tonova dijela sudionika akcije čišćenja okoliša kako je bilo premalo ljudi, Lidija Vukadin Vraneš, koja je uz Gloryana Grabnera organizirala akciju, kaže kako je prezadovoljna odazivom s obzirom da ljudi u našem gradu i nemaju baš naviku sudjelovati u volonterskom radu. Ističe kako su se u drugim dijelovima Hrvatske čistili samo dijelovi gradova ili mjesta, a u Makarskoj cijeli grad. U tome je puno pomogla dobra priprema, odnosno prijedlozi pojedinih udruga i poduzeća koji su upozorili na ‘crne ekološke točke’ na njihovom području. Grad Makarska pomogao je logistički, a dragovoljno se odazvalo i desetak djelatnika. Zajedno možemo promijeniti grad nabolje, hvala svima koji su rukama, dušom i srcem sudjelovali u Zelenoj čistki, ističe Grabner uz napomenu kako je puno volontera reklo kako treba biti više ovakvih akcija.

Volonteri: Trebalo se uključiti još više građana!

Anita Žigo: Ovdje na Voliciji najveći problem su najlonske vrećice, odbačene limenke, i drugo smeće koje se baca iz automobila. Drage volje sam se uključila u akciju čišćenja okoliša, nekoliko sati provedeno radeći na ovaj način, zajedno s kolegama, je i novi doživljaj. Akciju treba organizirati svake godine, barem jednu uoči sezone, a mislim da bi ih trebalo biti i više.

Marko Ožić Bebek: Mislim da je odaziv trebao biti veći, jer bi se tako za kratko vrijeme skupilo puno više smeća, ovako više posla čeka one koji su se uključili. Pozdravljam ekološku akciju, i sigurno ne bi trebao biti problem da građanima postane normalno da na ovaj način učine više za čistiji grad. Živimo od turizma, a njega nema bez lijepe prirode i čistog okoliša.

Mijo Pašalić: Iz Apfela nas je četrdesetak u akciji, došao je svatko tko ne radi. Mislim da ovim što čistimo okoliš ujedno dajemo primjer djeci na koji se način moraju brinuti o prirodi, a ujedno kada imaju priliku da je i sami čiste.

Ivan Ivanda: Sve pohvale za akciju. Lijepo je sudjelovati u nečemu što je za opće dobro. Dolazi nam sezona, lijepo je da naš grad gosti dožive na što pozitivniji način, a čist okoliš tome posebno pridonosi.

Fružina Kovač: Volim ići u prirodu, i kada nije akcija, a nisam u školi, uzmem vrećicu i skupljam smeće. Sama pazim da ne bacam papiriće ili bilo što u okoliš. Moji roditelji tome uče mene i brata odmalena.

Kata Franković: Dugo sam volonterka, i gdje god treba pomognem koliko mogu. Danas sam zadužena za podjelu hrane, ali dala sam ruke i u skupljanju smeća i nošenju na sabirna mjesta.

Željko Brajković: Moji momci iz Aikido kluba Zanshin rado su se odazvali akciji, ali čini mi se da se uključilo premalo građana s obzirom kolika je Makarska. Mora se znati kako čistimo
svoj grad, i nikome to ne bi trebalo predstavljati problem. Nekoliko sati u prirodi, i druženje, nije gubljenje vremena već korist za sve.

Jagoda Martić: Akcije bi trebalo organizirati češće. Ne može se reći da okoliš ne čiste službe zadužena za to, ali kada se odrežu grane, i ostave, stječe se dojam nebrige. Nitko od građana ne bi trebao reći da to nije njegov posao, svima nam treba biti stalo do čistije i ljepše Makarske.

Tko je i gdje čistio

CVITAČKA – koordinator Marina Andačić Krivić (Policijska postaja Makarska, Pogon za obavljanje komunalnih djelatnosti)

KUK – plaža Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska

PŠRD ARBUN – koordinator Lidija Vukadin Vranješ (SDP i Forum mladih SDP-a, Studio Performance, Skupina građana-volontera, Šumarija Makarska, Veslački klub Biokovo, Aikido klub Zanshin)

PLAŽA
- skupina građana volontera

OSEJAVA – caffe bar Citrus – koordinator Iva Širić (GCOM, Udruga Arka, Spasilačka služba Makarska, Gradski sportski centar, Skupina građana volontera „šparogara“, Šumarija Makarska)

VOLICIJA – koordinator – Gloryan Grabner (Apfel Makarska, Era Commerce, Olma Makarska, Tvornica sladoleda Premis, Elektro Makarska)

KOTIŠINA – koordinator – Dražen Nemčić (“Kotišani“, djelatnici Gradske uprave, Lovačko društvo Biokovo, Georad)

SPOMENIK NA GLAVICI – koordinator Bojan Mileta (Klapa Adrion, DAUP Orion)

TRAKAČE – koordinator Markotić (Stanari Trakača)

VEPRIC – don Alojzije Bavčević (župljani Kraljice mira, osoblje Veprica)

BIOKOVO – Stipe Srzić (JU Park prirode Biokovo, GSS)

piše Jasna Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh