Vi ste ovdje:Početna » Život » Makarska slavi zaštitnika grada i Makarske biskupije

Makarska slavi zaštitnika grada i Makarske biskupije

Makarska slavi zaštitnika grada i Makarske biskupije

Svetom Klementu u čast

Danas Makarska slavi Svetog Klementa, zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije. U 18 sati večernju sv. misu  i procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski  mons. dr. Marin Barišić.

Sinoć je uoči blagdana otvorena raka sveca mučenika i njegove relikvije prenesene su pred glavni oltar gdje im se klanjaju vjernici 

 Tradicionalno svecu mučeniku u čast uoči blagdana sv. Klementa a na završetku trodnevne priprave proslave otvara se raka sveca mučenika na  bočnom oltaru u župnoj crkvi sv. Marka i relikvije prenose  pred glavni oltar gdje im se vjernici klanjaju.

Don Siniša Paušić, župnik Rokovaca i Andrijaševaca iz Đakovačke biskupije predvodio je svečanu sv. misu uoči blagdana  uz sudjelovanje župnika don Pave Banića, vikara don Ante Žderića i podgorskog župnika don Milivoja Čalu. U dva prethodna dana priprave za proslavu blagdana sv. Klementa misna slavlja su predvodili don Jerko Bulić, prof. na KBF-u u Splitu, i don Darko Matijević, župnik župe Materinstva BDM u Splitu-Brda.

Proslava blagdana sveca mučenika je poziv da nasljedujemo život svetaca. Svijet bez Boga je mrtav! I Crkva se često ne želi zamjeriti vjernicima. Evo i ovdje nas je na misi oko 150. Što taj broj govori za Makarsku? Znači da mnogi ovdje žive bez Boga,

čovjek bez vjere nije čovjek. Zato je Godina vjere alarm koji želi probuditi Crkvu i zaspalo kršćanstvo. Pozvani smo biti pobjednici, a ne zaspali i mlaki u vjeri. Eto, zato slavimo svece. Oni su pobjednici! Navikli smo da nam Bog pomaže i postali mlaki. Kršćanska smo zemlja i od onih koji se izjašnjavaju kao katolici ide ih 20 %  na misu?! Koliko ih i od njih spava? Ali, u vjeri nema kompromisa,  mora se biti ili svet ili nikakav! A kod nas je tu puno folklora. Toliki se krste, krizmaju, a gdje su plodovi toga? Nakana mi je i ovom propovijedi probuditi vas. Sveti Klement nas poziva da se zapitamo kakav smo to svijet stvorili? Poziva sv. Klement da otvorimo srca Bogu. Svetkovina  blagdana ima smisla  ako donesemo duhovne plodove,  naglasio je don Siniša Paušić.

Na zanosnoj propovijedi, kako je rekao župniku iz Đakovačke biskupije, zahvalio je makarski župnik župe sv. Marka don Pavao Banić.

I ove godine je na završetku misnog slavlja župnik don Pavao Banić, preuzevši po starom običaju  ključeve rake u kojoj su pohranjene kosti sveca mučenika od makarskog dogradonačelnika Ante Novaka, otvorio  grob i  relikvije prenio  pred glavni oltar  gdje će im se vjernici klanjati. Zbor župe svetoga Marka pod vodstvom č.s. Gracije Akmadžić pjevao je na misi i s vjernicima  himnu slavnog mučenika sv. Klementa – odvjetnika grada i Makarske biskupije.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh