Zamjenik ministra Valjalo – TZ moraju doprinositi konkurentnosti našeg turizma

‘Turističke zajednice u funkciji turizma ulaskom u EU’ bila je tema okruglog stola koji je 20. studenoga organizirao makarski SDP, a okupio je predstavnike TZ s Primorja, direktore hotelskih kuća. Svoj prilog raspravi dao je gradonačelnik Bebek. Uvodničar je bio zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo koji je naglasio potrebu produljenja turističke sezone te razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Strategija turizma do 2020. trebala bi donijeti prihod od turizma od 16 milijardi eura.

Približavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju nosi promjene i potrebu prilagođavanja u turističkom privređivanju. Već od 1. travnja 2013. svi turisti koji budu željeli ljetovati u Hrvatskoj, a nisu u EU, morat će imati vizu. Iako su ovogodišnji turistički pokazatelji optimistični, turističke zajednice još više moraju raditi na svojoj kvaliteti i time postizanju konkurentnosti hrvatskoga turističkog proizvoda jer Hrvatska je na turističkoj ljestvici na 34. mjestu u svijetu, 24. u Europi, a 8. na Mediteranu. Sve to je veliki izazov i prilika da svoje turističke potencijale bolje osmislimo i iskoristimo, kazao je Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma na okruglom stolu ‘Turističke zajednice u funkciji turizma ulaskom u EU’, a koji je u hotelu Park 20. studenoga organizirao makarski SDP.

Kako je istaknulo okupljenih dvadesetak predstavnika turističkih zajednica s Primorja, direktora hotelskih kuća, a od predstavnika lokalne samouprave jedino se odazvao gradonačelnik Marko Ožić Bebek, ovo je prvi put da je netko došao u Makarsku i saslušao probleme koji tište ovdašnje turističke djelatnike.

Bilić – Prva TZ na Primorju 1962.

Uvodno Tonći Bilić je podsjetio na povijest turističke zajednice na Primorju. Početci datiraju iz 1963. kada je osnovan Turistički savez kotara, a nakon njegova rasformiranja  postaje Turistički savez Općine Makarska, a koji 1969. naziv mijenja u Turistički savez Makarske rivijere koji djeluje do 1992. U kolovozu te godine osnovana je Turistička zajednica Grada Makarske, a općine su dobile svoje TZ. Naglasio je kako je smisao TZ poticanje i iniciranje razvoja i unaprjeđenje turističkog proizvoda.

Hoteli Živogošće i Hoteli Podgora na prodaju, Hoteli Makarska ne za sad

Zamjenik ministra Valjalo kazao je kako je kvalitetniji rad TZ nužan ako želimo ostati u turističkoj utrci. Da bi se postigla konkurentnost hrvatskog turizma, prišlo se izmjeni zakonske regulative, a u okviru toga od 1. siječnja na snazi je niža stopa PDV-a za ugostiteljstvo. Nadalje, do sezone će u Saboru biti Izmjena zakona o TZ. U učinkovitijem komuniciranju s tržištem očekuje se velika uloga TZ, naglasio je.

Velike pomake trebala bi donijeti privatizacija hotelskih društava u većinskom vlasništvu države. Tim društvima otpisat će se kamate tako da budu što povoljnija za kupnju. Na natječaj na proljeće idu Hoteli Podgora i Hoteli Živogošće, i još 12 ostalih društava u Hrvatskoj. Hoteli Makarska d.d. do daljnjega se neće prodavati jer ostvaruju dobre turističke rezultate, naglasio je Valjalo.

Gradonačelnik Bebek istaknuo je zadovoljstvo s gotovo milijun noćenja ostvarenih u sezoni, ali drži da se mora uvesti red u zakonskoj regulativi. Sada primjerice ne može doći do podataka o poslovanju subjekata u turizmu. Zanimalo ga je i kada će se Biokovka kao specijalna bolnica moći baviti turizmom, na što mu je zamjenik ministra kazao kako se traži zakonski okvir.

Inspekcija u nadležnosti lokalne samouprave?!

Na upit Tonćija Lalića radi li se nešto na pojednostavljenju ulazaka gostiju iz BiH, koji su najbrojniji nakon Poljaka, nakon uvođenja viznog režima odgovoreno mu je da se razgovara na tu temu.

Mirjana Korljan upozorila je na 22 odmarališta BiH i Srbije u općini Gradac, a najveći dio se nalazi na najatraktivnijim lokacijama, a objekti svojim izgledom štete turističkoj slici. Valentina Vitković upozorila je na problem isplate vlasnicima denacionaliziranog zemljišta. Mate Brajković drži potrebnim stvaranje jedinstvenog softvera kako bi se u svakom trenutku imala brojka gostiju. Marijan Vela založio se da TZ odmah daju sredstva koja pripadaju općinama, a ne da lokalna samouprava za svoje potrebe traži ponovno taj novac kada su projekti u tijeku. Ivo Mravičić je za to da se iznajmljivanjem može baviti vlasnik i nositelj prava koristitelja. Marko Luketina zalaže se da inspekcijski nadzor bude u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, jer će se postići brža kontrola i bolja naplata. Joško Lelas je ustvrdio kako polovica noćenja Županije je ostvarena na Primorju, ali se glas turističkih djelatnika s ovog područja nedovoljno čuje. Ivo Pavlinović potencirao je subvencije avio- prijevoza ali i auto-ceste.  Slavko Premeru upozorio je na sivu ekonomiju koja dopušta rad na crno dvadesetak stranih agencija. Pita se kako je moguće da se na Novoj TV reklamira agencija koja usluge plaća u kešu, a mi jedino možemo to obavljati preko žiro-računa.

Tonći Letica, predsjednik Savjeta za turizam makarskog SDP-a, upozorio je da u sezoni s Primorja 2000 gostiju odlazi na izlete, a nitko ne dolazi. To se mora promijeniti, napraviti turistički proizvod koji će ih privlačiti. Žičara je atrakcija koja je izletnički ‘podigla’ Makarsku, kazao je.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh