Makarska proslavila svetog Klementa

Nadbiskup Barišić: Trebaju nam uzori

U prepunoj katedralnoj crkvi župe sv. Marka u Makarskoj je 21. studenog proslavljen blagdan sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske i negdašnje makarske biskupije. Procesiju Kačićevim trgom, u kojoj su nošeni kip i relikvije sveca mučenika, uz sudjelovanje više svećenika, predvodio je nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić.

-Sveci mučenici, poput sv. Klementa, bez straha, iskreno, otvorenog srca prema Bogu, svjedočili su svoju vjeru i hrabro izgovarali svoje ime – kršćanin. U godini vjere i mi se trebamo propitati tko smo, kako nam je ime, istaknuo je na početku propovijedi nadbiskup  splitsko-makarski msgr. Marin Barišić. Navodeći primjere svetaca mučenika u rimskim katakombama koji su hrabro svjedočili svoje ime – kršćanin, nadbiskup se spomenuo oslobođenih naših generala, radosti i ponosa što znaju svoje ime –kršćani, naglasio je kako ih moli da ostanu uzori i da se ne pokvare u ovoj našoj sivoj sadašnjosti jer nama u našoj domovini trebaju uzori!

Ante, Mladene, ostanite veliki!

-Nakon  jednog dugog procesa, oslobađajuća presuda našim generalima vratila nam je ponos, zajedništvo, radost i suze. Oni koji su u zatvoru nevini izdržali svojevrsno mučeništvo i poniženja, vrativši se u domovinu znali su gdje prvo trebaju poći -u katedralu na svetu misu, zahvaliti Bogu za ovaj dan, za pravdu.  Znali su, trebaju otići u Mariju Bistricu, gdje će izgnani sin već Majci! Imali su vjeru. Oni znaju svoje ime – kršćani. Ja ne znam je ili ova presuda bila presuda pravde ili politička? Ako je politička, mene kao kršćanina to zabrinjava, ali ako je pravda, poštenje, trebamo joj se radovati. I radujemo se ne samo unutar naše domovine. Naše generale doživljavamo kao simbole. Nedostaje nam simbola u našoj domovini jer smo sve naše veličine pogazili. Naša sadašnjost je siva. Oslobođenje ovih ljudi donijelo nam je radost. I koliko smo samo osjetili ponosa i radosti u ovim ljudima. Bilo bi mi strašno žao da se ovi simboli degradiraju i zato molim Antu i Mladena, molim Boga za njih – ostanite ustrajni i veliki, jer nam treba uzora. Nemojte se prilagoditi ovim našim uvjetima, ovoj našoj stvarnosti. Nemojte se pokvariti – poručio je generalima nadbiskup Barišić. Istaknuo je kako ni danas nije lako živjeti ljudski i kršćanski. Biti kršćanin znači biti spreman i na žrtve. I upravo je danas došlo vrijeme biti kršćanin!

Uz brojne vjernike, svećenike, redovnike i redovnice koji su sudjelovali u svetoj misi na blagdan svetog Klementa, nadbiskup je pozdravio  čelne ljude Grada Makarske – gradonačelnika Marka Ožića Bebeka, zamjenika predsjednika GV-a Miroslava Družianića, dogradonačelnike  Ivana Ivandu i Antu Novaka. Svima njima, a posebice svećenicima makarskog dekanata, fra Anti Čovi – gvardijanu makarskog Franjevačkog samostana i don Siniši Paušiću, makarskom kanoniku Stipi Jerkoviću, župnom pastoralnom vijeću, Župnom zboru sv. Marka i ostalima koji su uveličali proslavu blagdana sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske, zahvalio je don Pavao Banić, župnik makarske Župe sv. Marka. Nakon blagoslova nadbiskupa, relikvije sveca mučenika izložene su vjernicima na cjelivanje.

Svečano misno slavlje uveličao je Župni zbor pod vodstvom s. Gracije Akmažić, uz kojeg su vjernici pjevali i himnu sv. Klementu.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh