Senzibiliziramo javnost na problem nasilja nad ženama

Socijaldemokratski  Forum žena SDP-a GO Makarska

Socijaldemokratski forum žena makarskog SDP-a na čelu s predsjednicom Jagodom Martić, koja je ujedno i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Makarske, upriličio je konferenciju za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

-S ciljem osvješćivanja i senzibiliziranja javnosti na značajan društveni problem obilježava se ovaj Dan – 25. studenoga. To je ujedno i prvi dan 16-dnevnih aktivnosti do Međunarodnog dana ljudskih prava, tijekom kojih brojni pojedinci i udruge na razne načine ukazuju na potrebe borbe protiv nasilja, za ljudska prava, dostojanstvo svakog čovjeka, za mir, toleranciju, nediskriminaciju.

Na presici je Jagoda Martić, u nazočnosti Katice Visković, članice GO Foruma žena Hrvatske i Nives Batinić, članice Predsjedništva Foruma žena Makarske, podsjetila kako je dan 25. studenoga prihvatio UN i od 1999. obilježava se u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti bolivijski diktator Rafael Trujillo.

Na žalost, nasilje nad ženama događa se  u raznim aspektima i obuhvaća  narušavanje svih prava žena, a poguban utjecaj nasilja nad ženama seže daleko dalje od same žrtve i počinitelja prema obitelji i društvu u cjelini. U Hrvatskoj je Ustavom zajamčena ravnopravnost spolova i propisano je kako nitko ne smije biti podvrgnut bilo kakvom obliku zlostavljanja.

Ipak brojke nasilničkog ponašanja u Hrvatskoj već niz godina su između 18 000 i 20 000  prijavljenog nasilničkog ponašanja! Kako upozoravaju  nevladine organizacije, u Hrvatskoj je svakih 10 minuta pretučena jedna žena, a brojke su sigurno i strašnije jer jedan dio žena šuti i trpi.

Potičemo  žene da ne šute i s povjerenjem zatraže pomoć

-Mi u Forumu žena i Povjerenstvu za ravnopravnost spolova nastojimo različitim edukativnim aktivnostima potaknuti te žene da ne šute, da se s povjerenjem obrate instituciji i zatraže pomoć.

Strateški prioriteti Foruma žena koji su prepoznatljiva danas u mjerama i odlukama koja donosi Vlada RH su kontinuirano zalaganje za provođenje svih propisanih i potpisanih ljudskih prava, prava žena, za rodnu ravnopravnost, toleranciju i nediskriminaciju. Među ostalim zalažemo se za izgradnju skloništa za žene žrtve nasilja te financiranje. Sada se u Splitu nakon zatvaranja kuće Mirta u organizaciji Caritasa otvara kuća za žene žrtve nasilja, ali, nažalost, kao sklonište za ukupno devet osoba , 4 odrasle i pet djece – istaknula je Martić.

Forum žena  podsjeća kako su organizirali u Makarskoj okrugli stol na temu „Nasilje u obitelji – s posebnim osvrtom na stanje na Makarskom primorju“ na kojem su bili predstavnici svih institucija, udruga i pojedinci koji su uključeni u sustav suzbijanja nasilja. Iz te rasprave izneseni su zaključci koje smo početkom listopada proslijedili Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Pomoć kontinuiranim savjetodavnim radom

Predloženo je, primjerice, da se u zakonskoj proceduri  u zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji doda obvezno uključivanje u savjetodavni tretman za ona nasilja koja su blažeg karaktera jer bi se veći efekti postigli dužim savjetodavnim radom. Kao način su predložili uključivanje nasilnika u savjetodavni tretman Obiteljskog centra Splitsko-dalmatinske županije koji ima sjedište u Splitu i to da se odredi uredovni dan tjedno ili dva puta mjesečno u Makarskoj. Posebno je upozoreno na oblik nasilja u obitelji nad invalidnom osobom. Ističe se kako institucije moraju obratiti posebnu pozornost za zaštitu djece sa smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom od ugrožavanja njihovih prava na sve vrste inkluzije.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio   Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh