U makarskim školama jutro bez nastave

Jednodnevni štrajk prosvjetara

Unatoč preporukama ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da učenici dođu u četvrtak na nastavu, u Makarskoj su i oni i prosvjetari poslušali  Sindikat i nastave nije bilo. Za malobrojne učenike koji su došli na nastavu organiziran je trosatni boravak u školi. I u Makarskoj su u dvije osnovne škole radili tek po jedan ili dva učitelja. Ogromna većina učenika u školu u četvrtak ujutro nije ni došla, a nastave nije bilo ni u jednoj školi na Makarskom primorju

Jednodnevni štrajk prosvjetara, znanstvenika i medicinskih sestara organizirali su Matica hrvatskih sindikata i sindikat Preporod.

Većina djece u Osnovnoj školi oca Petra Perice nije došla u školu. Od zaposlenih učitelja tek jedan nije štrajkao. U školi je organiziran i osmišljen trosatni boravak djece koji su došli

-Djece je jutros malo došlo u školu. Od 250 stiglo je 15 učenika starijih razreda. U nižim razredima (3. i 4.) je pedesetak učenika. I dok ministar i sindikati ne nalaze put suglasja oko toga treba li ići ili ne na nastavu, djeca, ona starija, čini se, sama su odlučili, a za najmlađe odlučuju zbunjeni roditelji. Kako najmlađi idu i poslijepodne na nastavu, valja reći kako su i te učiteljice najavile da će biti u štrajku, pa neka roditelji odluče hoće li djecu poslati u školu ili ne. Inače za sve školarce koji dođu na nastavu  organizirano je „čuvanje“ odnosno tri sata djeca ostaju u školskom prostoru u druženju – kaže Renata Gudelj, ravnateljica OŠ oca Petra Perice, s nadom kako ovaj štrajk neće biti uzaludan.

U makarskoj Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića štrajkalo je 46 posto prosvjetara. – Samo dvoje učitelja se izjasnilo da radi. Jedan je održao sate, a drugomu nisu došli učenici. To je u prvoj smjeni, a poslijepodne ćemo vidjeti. Inače, jako mali broj učenika je uopće došao na nastavu, od njih 300-tinjak tek tridesetak – kazao nam je ravnatelj Nikola Andačić.

U jutarnjoj je smjeni Srednja strukovna škola u Makarskoj. – I naša škola je u štrajku. Učenici su došli na nastavu, ali nastave nema jer nastavnici štrajkaju – rekao nam je ravnatelj Momir Sumić.

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića je u poslijepodnevnom turnusu i tek ćemo vidjeti hoće li i tu štrajkati.


Bez nastave na cijelom Makarskom primorju

-Na Makarskom primorju od Gradca do Brela u svim osnovnim školama se štrajkalo i nastave nije bilo ni u Gradcu, Podgori, Tučepima, Baškoj Vodi Brelima. U makarske dvije osnovne škole samo po jedan učitelj nije štrajkao, dok u OŠ u Baškoj Vodi nisu štrajkali vjeroučitelji – izjavila je Marina Jurasović, stručni upravni referent za prosvjetu Ureda državne uprave u Makarskoj.

  • Piše Janja Glučina
  • foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh