Izložbom Toše Dabca otvoren prvi Foton

Makarska je od 28. studenoga pa sve do 2. prosinca domaćin prvih Dana fotografije FOTON. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Ivana Ivande, koji je otvorio izložbu Toše Dabca i ujedno petodnevnu manifestaciju, postat će tradicionalni. Inicijativa za Foton potekla je od Ive Divić, a u organizaciji su joj pomogli Brankica Pejković, Vice Rudan, Lina Rica i Fjodor Tušup.

Kada dobra ideja padne na plodno tlo, dogodi se Foton! Prije samo mjesec dana ideja o prvim Danima fotografije u Makarskoj bila je samo zamisao, a već 28. studenoga u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Makarska postavljena je izložba Toše Dabca, najvećeg imena fotografije u Hrvatskoj. Istog dana na 24 makarska izloga postavljene su fotografije koje su na radionicama izradili srednjoškolci. Zanimljivost je da se upravo ovih dana u Zagrebu obilježavaju Dani arhiva Toše Dabca.

Pet dana prepunih sadržaja

Foton nije samo jedna izložba već ukupno šest, pet predavanja, dva natječaja, fotomaraton i humanitarna aukcija za Sunce i Crveni križ, na kraju, i sve to na osam lokacija u gradu.

Mlada povjesničarka umjetnosti i nastavnica talijanskog Iva Divić iz Makarske s idejom o Fotonu krenula je u listopadu. Svesrdno su joj u organizaciji pomogli Brankica Pejković, Vice Rudan, Lina Rica i Fjodor Tušup. Projekt je omogućila suradnja s udrugama i institucijama: Lanterna, Sunce, Udruga Nikša Antonini, Arhiv Toše Dabca, Glazbena škola Makarska, Rockatansky, GaleRica, kao i kafić Mirakul te Pivnica Pivac

Uz Grad Makarsku, značaj i kvalitetu manifestacije u čijem je središtu fotografija podržali su sponzori: Turistička zajednica grada Makarske, Projekt Lukić, Konoba Kalalarga, hoteli Biokovo, Park, Promet Makarska, PicArt Service, Fotostudio Brzica, Studio Krešimir Žanetić – Duplo Više, Dario Odak – Fotostudio C, Frizerski salon Koko, Marina Design, Mata.

Na otvaranju izložbe o značaju manifestacije govorio je Krešimir Žanetić, dok se Iva Divić zahvalila svima koji su joj pomogli u organizaciji. U osvrtu na izložbu Toše Dabca ustvrdila je kako se ovaj najpoznatiji umjetnik fotografije kod nas predstavio temama vezanim za Primorje, a nastale su u crno-bijeloj tehnici pedesetih godina. Ribarenje, Sušenje smokava, Turnjanje maslina u Brelima, samo su neki od potpisa koji su privukli pažnju publike. Početak Fotona glazbeno su upotpunili Stipan Popović, Marin Klarić, Ivo Selak, Ivan Srzić.

Ivanda:Želimo da Foton postane tradicionalan!

Izložbu i prve Dane fotografije u Makarskoj, uz sve pohvale za organizaciju, otvorenim je proglasio zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda. – Ovo je sigurno jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u našem gradu, izuzetan događaj, i Grad Makarska će ga dalje podržavati jer želimo da postane tradicionalan. Veliko postignuće je što su u projekt uključeni mladi koji vole fotografiju, a znamo da su one trenutak zaustavljen u vremenu – kazao je Ivanda. Nakon ove izložbe istu večer u Rockatanskom je otvorena izložba Kristijana Smoka.

Nevrijeme je omelo dolazak Feđe Klarića iz Fotokluba Split, najstarije udruge ove vrste u Hrvatskoj, koja broji 101 godinu postojanja. U ime njega Monografiju je Ivi Divić uručio Tonči Čorić.

Marina Kenji i Ivo Ravlić izložbom ‘Ljudi’ predstavljaju se u Pivnici Pivac 29. studenoga u 21 sat. U GaleRici  je u 19,30 sati 30. studenoga otvaranje izložbe ‘Utiha’ Nikše Antoninija.

  • Piše Jasna Morović

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh