Psihologinja Borković: Na internetu najviše dva sata dnevno!

U okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti Savjetovalište Lanterna organiziralo je 4. prosinca u hotelu Biokovo predavanje za nastavnike i roditelje na kojemu je o temi ‘Mladi i internet – izazov i/ili prijetnja’ iskustva i poruke odaslala psihologinja Davorka Borković iz Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Iako se prekomjerna vezanost za internet još uvijek ne svrstava u ovisnost nego u naviku, Savjetovalište Lanterna, s predsjednicom Sanjom Puharić, temom ‘ Mladi i internet – izazov i/ili prijetnja’ potiče na razmišljanja o prekomjernoj vezanosti djece i mladih za računalo, i koje to štetne posljedice donosi. Zato je u ovogodišnjem obilježavanju Mjeseca ovisnosti na Lanterninom predavanju za nastavnike i roditelje gostovala psihologinja Davorka Borković iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Virtualni svijet zamjenjuje stvarni!

-Nije dobro kad virtualni svijet zamjenjuje stvarni život mladog čovjeka. Upravo to se događa kada djeca i mladi provode ne samo sate već po cijele dane i noći ‘on line’. Sigurno, svako dijete je osoba za sebe i na takav način mu treba prilaziti i kada je riječ o vremenu koje provede za računalom. Ipak, u svemu treba postaviti jasnu granicu, a ona je da učenici uz internet ne bi smjeli biti više od dva sata dnevno, naglasila je Borković, priznajući da su današnje mlade generacije deset koraka ispred, a što daje dodatnu težinu kako se nositi s izazovom ovisnosti o internetu.

-Uz sve ono dobro što nosi internet, a to je dostupnost informacijama, sa sobom nosi i otuđenost. Adolescenti nemaju potrebnu zrelost da mogu to prosuditi na ozbiljan način. Roditelji i nastavnici u tome im mogu pomoći samo ako puno razgovaraju s njima, jer na taj način daju do znanja da im daju sigurnost, a ne internet koji je kao ‘stranac’ preuzeo ulogu obitelji, ali je i smetnja učenju. Facebook bez kojeg mladi ne mogu zamisliti dan, ugrožava njihovu privatnost jer je sve ‘na izvol’te’. Roditelji moraju poslati jasnu poruku da ne odobravaju prekomjerno korištenje Interneta – upozorila je Borković.

Istraživanje među hrvatskim srednjoškolcima

Istraživanje provedeno među srednjoškolcima u Hrvatskoj dalo je podatke po kojima njih 41 posto puši, i po tome su treći u Europi. Alkohol ih konzumira 66 posto, i deseti su u Europi.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh