‘Korak više’ – Gradska plaža sve dostupnija osobama s invaliditetom

Ostvaruje se program prilagodbe turističke infrastrukture osobama s invaliditetom.

Potpisan je Sporazum o suradnji Grada Makarske, Turističke zajednice Grada, Makarskog komunalca d.d., Park, hotela Makarska, Hotela Makarska d.d., Povjerenstva za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama Grada Makarske i Udruge Sunce. Ministarstvo turizma odobrilo 110 tisuća kuna.

Grad Makarska (Ured gradonačelnika) aplicirao se u rujnu na Javni poziv Ministarstva turizma za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa unapređenja ponude turističkog sektora „Korak više“ u 2012.

Gradu Makarskoj odobreno je 110.000,00 kuna za program  „Prilagodba turističke infrastrukture i sadržaja gradske plaže Makarska osobama s invaliditetom“. Taj iznos je odobren za realizaciju rampe za ulazak u more osobama s invaliditetom na gradskoj plaži. S obzirom da je upravo gradska plaža Makarska središnje mjesto u gradu na kojem je koncentriran najveći broj posjetitelja, a čiji broj raste iz godine u godinu i zbog čega je osjetan veliki pritisak na obalni pojas i more, to zahtijeva i postojanje posebne infrastrukture za osobe s invaliditetom – prvenstveno rampe za ulazak u more.

Ovim projektom želimo u postojeću infrastrukturu Grada uklopiti i osigurati  sadržaje namijenjene osobama s invaliditetom na mjestima u gradu koja su za vrijeme turističke sezone najfrekventnija te im tako omogućiti nesmetano uživanje u obilasku atrakcija našega grada te uživanje u suncu i moru, kažu u Gradu.

Projekt izgradnje rampe tek je jedan dio cjelokupnog programa prilagodbe turističke infrastrukture i sadržaja gradske plaže, koji planiramo realizirati s partnerima. U planu je u sklopu rampe nabavka lifta, kao i igračaka za osobe s invaliditetom na igralištu Šetališta dr. Franje Tuđmana te realizacija škole plivanja koju bi organizirala Udruga Sunce za svoje štićenike, ali i djecu s invaliditetom koja u gradu borave kao turisti.

Sporazum o suradnji s partnerima na projektu

Radi realizacije ovog projekta potpisan je Sporazum o suradnji Grada Makarske, Turističke zajednice Grada, Makarskog komunalca d.d., Park hotela Makarska, Hotela Makarska d.d., Povjerenstva za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama Grada Makarske i Udruge Sunce Makarska kako bi izrazili spremnost na suradnju na području osiguranja nesmetanog pristupa, kretanja, boravka i rada osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti na Gradskoj plaži.

Ciljevi projekta

Neki od ciljeva ovog programa su: poboljšanje fizičke dostupnosti turističkim infrastrukturnim objektima i sadržajima kako bi se stvorili uvjeti za provođenje aktivnog odmora osobama s invaliditetom, podizanje kvalitete života osobama s invaliditetom, građana i turista grada Makarske, podizanje kvalitete turističke ponude destinacije, stvaranje uvjeta za provedbu socijalnog turizma dostupnog osobama s invaliditetom, naglašavaju u Gradu Makarskoj.

MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh