Otvoren Božićni grad u Makarskoj

Adventsko ozračje na Kačiću

Na blagdan sv. Nikole otvoren je na drevnom Kačićevu trgu ispred konkatedralne crkve sv. Marka u organizaciji Grada Makarske „Božićni grad“. Trg je uređeniji i bogatiji ponudom no ikada dosada. Sve do 29. prosinca svakog dana otvoren je Božićni grad za druženja, zabavu, radionice, kušanje autohtonih domaćih delicija, izradu i prodaju božićnih uresa i darova. Svi su pozvani, a do Božićnoga grada može se i vlakićem

Na Kačićevu trgu niklo je pravo novo naselje drvenih kućica u kojima sve odiše toplinom adventskog ozračja, od izgleda do programa i šušura na ovom posebnom sajmu. Do božićnog sajma lako je doći iz bilo kojeg djela grada, i to malim vlakićem! Za najmlađe je otvorena posebna kuća za radionice. U njima su već na samom otvaranju Božićnoga grada djeca s voditeljicama Tinom Lovreta i Maricom Kalajdžić počela s bojanjem bojanke, izradom vjenčića i crteža za mega-čestitku. U dječju radionicu u Božićni grad svi su pozvani. Od 10 do 13 sati vrijeme je planiranio za organizirane dolaske osnovnoškolaca, a od 13 do 19 svatko tko želi može doći i kreativno se izraziti crtežom, pričom, pjesmom druženjem.

Zajedno pred  jaslicama

U Božićnom gradu dominiraju jaslice. I ove godine s ljubavlju su ih izgradili supružnici Zrinka i Ivan Roso te Neli Ivanišević. Inače Ivan Roso je i jedan od dvadesetak izlagača na Kačićevu trgu. Velika gostinska kuća Marka Livaje pravi je kutak za domaćinski ugođaj. U urešenom blagdanskom ambijentu gdje pucketa vatra u pećici na drva može se sjesti i kušati kuhano vino, fritule i još niz domaćih delicija.

Otvaranje Božićnog grada otpočelo je radionicom i priredbom učenika makarskih osnovnih škola oca Petra Perice i Stjepana Ivičevića, te priredbom „Dolazi vam sveti Nikola“ u izvedbi Udruge Šareni svijet iz Splita.

U brojnim kućicama izloženi su prigodni adventski uresi i predmeti zgodni za božićno novogodišnje darivanje. Među uresima se posebno ističu rukotvorine najmlađih iz makarskih dječjih vrtića, ovdašnjih udruga, osnovnoškolaca i pojedinaca. Među  izložbenim predmetima pozornost plijene unikatne ženske torbe od papira koje je lijepo izradila Nera Pervan i originalan nakit njezine prijateljice Tanje Šošić.Tu su i izlagači autohtonih domaćih kolača, rafiola, breskvi, ušećerenih bajama, torte makarane. Već na samom otvaranju pokazalo se veliko zanimanje za ovaj poseban sajam koji i Makarska ima već treću godinu zaredom zahvaljujući inicijativi Ivana Rose Duska.

 

Bogat program druženja i zabave 

-Grad Makarska već treću godinu zaredom organizira Božićni grad, božićni sajam koji eto i mi poput većine europskih gradova imamo, sajam gdje se može lijepo i zanimljivo provoditi ovo adventsko vrijeme. Potrudili smo se da svake godine Božićni grad bude bogatiji i življi. Tako će sve do 29. prosinca na ovom prostoru biti uistinu puno programa, radionica, zabave, koncerata naših domaćih klapa, bendova, marendina i nadasve druženja. Evo dvadesetak izlagača je izložilo primjerenu ponudu. Svi, ma otkuda dolazili zasigurno će u ovom adventskom sajmu pronaći nešto za sebe. Dakako, pozivamo sve da dođu u naš Božićni grad. Mogu doći i malim vlakićem koji će u ovom blagdanskom  razdoblju uredno prometovati gradom – poziva u ime organizatora, Grada Makarske, Dražen Kuzmanić – pročelnik Odjela za društvene djelatnosti.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh