Projekt ‘Sigurna turistička sezona’ i ove godine u Makarskoj: Hrvatskim policajcima pomažu kolege iz Poljske te Bosne i Hercegovine

Projekt ‘Sigurna turistička sezona’ i ove godine u Makarskoj: Hrvatskim policajcima pomažu kolege iz Poljske te Bosne i Hercegovine
Prije dvije godine gradonačelniku Tonćiju Biliću uručeno je priznanje ‘Makarska najsigurniji grad’, čime su nagrađena nastojanja i suradnja Grada i policije da se brojnim turistima koji se odmaraju u Makarskoj ljetovanje ne bude samo lijepo već i da se osjećaju zaštićeno i sigurno.

Ova zavidna titula potvrđuje se iz godine u godinu.

Projekt ‘Sigurna turistička sezona’ Ministarstva turizma i Ministarstva unutarnjih poslova, koji se provodi već devet godina, a Makarska se uključila gotovo od početka, vidljiv je stalno, posebno od 1. srpnja kada su makarskim kontakt policajcima Angeli Glumac Kovačević, Matku Kovačeviću, Daliboru Mihaljeviću u ispomoć stigle kolege iz Poljske te Bosne i Hercegovine. Svakodnevno, tijekom cijelog dana pokrivaju područje od Cvitačke do Osejave, a spremni su pomoći i u slučaju bilo kakve druge intervencije.

Dino Nemčić, koordinator i policijski službenik za intervenciju u Policijskoj postaji Makarska, informira nas da je dosadašnji kontakt policajac Valentino Ivandić, koji je deset godina patrolirao od hotela Biokovka do Jadranske ulice, premješten na novu dužnost. Policajka Angela Glumac Kovačević je novi kontakt policajac. –U policiji sam već 5,5 godina, u Makarskoj od 2009. Poslu pristupam odgovorno, i spremna sam pomoći – ističe 32-Lastovka, inače rašćansko-makarska nevjesta, supruga Matka Kovačevića. Iako je friško na novom zaduženju prva iskustva su pozitivna. Rado pomaže savjetima, a u tome joj u mnogome pomaže znanje engleskog jezika.

Iz Bosne i Hercegovine u ispomoć je stigao Ljubušak Dragan Kozina, a nakon 1. kolovoza mijenja ga Tomislav Soldo iz Širokog Brijega, obojica iz MUP-a Županije zapadno hercegovačke koja je drugu godinu u makarskom projektu. Ističe kako nastoji da svim gostima ljetovanje bude ugodno i sigurno, zato su pravovremene informacije i savjeti prioritet u ophodnjama po gradskoj plaži. I Tomislav izvrsno govori engleski jezik, čime je umnogome olakšana komunikacija sa svim stranim turistima.

Među najbrojnijim gostima u Makarskoj su Poljaci. Ankete provedene nakon prošle turističke sezone pokazale su da su eventualni problemi lakše rješivi kada gosti iz Poljske mogu na svom jeziku izraziti mišljenje i zatražiti pomoć. Stoga je ove sezone u tom pravcu učinjen pomak. Prije nekoliko dana na usluzi im stoji poljska policajka koja govori engleski jezik Anna Rymanowska-Osobliny, a nakon njezinog mjesečnog dežurstva zamijenit će je kolega Tomaš Orlowski.

Ne treba puno vremena za shvatiti da ova međudržavna policijska suradnja u malom daje veliki rezultat. Uz veliki osmijeh i dobronamjernost koja se krije u njemu oboružani su strpljenjem i engleskim jezikom, tako da su uklonjene sve moguće prepreke. To i gosti zapažaju, a osjećaj sigurnosti u ljetovalištu na visokoj razini je nešto što krasi Makarsku.

 

 

 

 

J. Morović / IvoR

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh