Makarsko kulturno ljeto ugostilo akademsku slikaricu Katu Mandarić Erceg: U vlastitoj intimi rađa čiste apstraktne forme

Makarsko kulturno ljeto ugostilo akademsku slikaricu Katu Mandarić Erceg: U vlastitoj intimi rađa čiste apstraktne forme
Prva samostalna izložba u Makarskoj splitske akademske slikarice Kate Mandarić Erceg izazvala je divljenje publike Makarskog kulturnog ljeta u Galeriji Gojak. Ponajbolje o tome govori naglasak Jagode Martić na otvaranju ovog prvog likovnog događaja ovogodišnjeg Festivala upućen umjetnici:  – Gdje ste bili do sada? Toliko ljepote i zanimljivosti rijetko se doživi.

Kate Mandarić Erceg diplomirala je 2003. na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele, a izlaže na skupnim izložbama već od 1999. O njezinoj posvećenosti umjetnosti govori i 13 samostalnih izložbi od 2003. do makarskog predstavljanja. U Galeriji Gojak svoj slikarski svijet otkrila je kroz 26 radova formata A-3 rađenih tehnikom akril i tuša na papiru, a nastala su tijekom posljednje dvije godine.

Splitska slikarica vrata svog umjetničkog izričaja dala je kroz apstraktne forme, u crno-bijeloj tehnici, a nešto crvenkastih iskri kao da otkriva da u njoj kuca srce prepuno emocija ali i posebnosti. Svaka njezina apstrakcija u najvećoj čistoći kao da šalje poruku da je zaljubljenica u iskonsko slikarstvo, rasterećeno kolorita i dekorativnosti jer na taj način misao postaje snažnija. A, motive na slikama svaki promatrač doživljava na svoj način jer Kate ostavlja mogućnost dogradnje njezina prebogatog svijeta.

Kako je na otvaranju izložbe istaknuo Josip Karamatić, ravnatelj Gradske galerije ‘Antun Gojak’, slikarski svijet Kate Mandarić Erceg je rezultat intimnog vizualnog istraživanja specifične doživljenosti i profinjene estetike. Slijedeći neomodernističku poetiku s početka 21. stoljeća otvorila je ciklus kojim je slikarstvo postavila u središte svog umjetničkog svijeta.

 

 

 

 

J.Morović/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh