Folklorna večer na Kačićevu trgu: FA ‘Tempet’ i KUD ‘Mirče Acev’ nizali kolajnu od hrvatskih i makedonskih plesova i pjesama

Folklorna večer na Kačićevu trgu: FA ‘Tempet’ i KUD ‘Mirče Acev’ nizali kolajnu od hrvatskih i makedonskih plesova i pjesama
Makarsko kulturno ljeto sinoć je podarilo zanimljivo folklornu večer. Na Kačićevu trgu isprepleli su se narodni plesovi Hrvatske i Makedonije pokazujući kako umjetnost u svoj širini nema granice.

Folklorni ansambl Tempet iz Makarske tradicionalno je ugostio prijatelje iz prilepskog KUD-a Mirče Acev, i kao niz godina do sada, od kada traje suradnja dvaju društava koje veže ljubav prema očuvanju i njegovanju narodnih plesova i pjesama, česti pljesak publike najbolja je potvrda koliko to rade sa srcem.

Makarski Tempet iza sebe ima dvanaeastgodišnju tradiciju, i uz odraslu skupinu, svojim predanim odnosom prema folkloru zainteresirao je djecu i učenike. Na nastupu se uz Vokalnu skupinu Tempet predstavila starija dječja postava. Kroz splet makarskih plesova dočarali su život svog drevnog grada, ali i splitsku te korčulansku baštinu.

KUD Mirče Acev svoju povijest počeo je pisati daleke 1947., i po tako strasnoj izvedbi, čini se da je taj plam sve jači. – U Makarsku su stigli nakon Zagreba gdje su na Međunarodnom folklornom festivalu osvojili prvu nagradu za najbolju izvedbu – naglasila je voditeljica i glasnogovornica Makarskog kulturnog ljeta Ružana Kovač, predstavljajući ih.

Prilepski zaljubljenici u folklor, a čak je 250 članova, koji iza sebe imaju više od 300 nastupa, autentičnim nošnjama i izvornim izvedbama, s jakom pratnjom na tradicijskim instrumentima, premalo je reći da su dočarali makedonske običaje. Kao da je stari Prilep na trenutak oživio na makarskom trgu.

 

 

 

 

 

J.Morović/IvoR

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh