OŠ o. Petra Perice bila na konferenciji ‘S obe bande Bijakove’

Uz scenski nastup napravili su i zapise na CD-u i  tiskali reklamne letke  „Ričnik zavičajnih riči“, „ Na gvantijeri svake sriće“, te turističke letke jednodnevnih izleta.

Osnovna škola o. Petra Perice sudjelovala je u Dugopolju na znanstveno-stručnoj konferenciji na temu „ Zavičajna baština, edukacija i održivi razvoj“ sa svojim školskim projektom „ S obe bande Bijakove“.

Zajedno s učenicima OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Lovreću su radili na jednogodišnjem projektu istraživanja kulturne i prirodne baštine dijela Zabiokovlja i grada Makarske.Izabrali su nekoliko tema istraživanja, tako da su se učenici posvetili traženju i zapisivanju starih igara, brojalica, pjesama, napjeva, plesova i narodne nošnje, kulinarskih recepata, starih riječi te naziva i svojstava ljekovitog bilja koje raste u njihovom kraju.

Pokazalo se da Biokovo kao prirodna granica nosi dvostruku ulogu: planina je mjesto zajedničkog sastanka, sjecišta i razmjene između dviju kultura, ali i mjesto razdvajanja, granica koja potencira kulturne razlike kao i posebnosti.

Projekt su u Dugopolju prezentirali kroz scenski nastup u kojem su ukratko prikazali sve najvažnije značajke oba kraja koja su istraživali u projektu. Osim toga napravili su i zapise na CD-u i  tiskali reklamne letke  „Ričnik zavičajnih riči“, „ Na gvantijeri svake sriće“, te turističke letke jednodnevnih izleta. Realizacijom ovog projekta učenici su pokazali da je kulturna baština jedan od bitnih čimbenika na kojima se može temeljiti gospodarski razvoj, a samim time i budućnost njihova kraja.

Projekt su omogućili

Učitelji: Gorana Ribičić, Sandra Glavina, Tanja Josipović, Sanja Luetić, Irena Ćapeta, Ada Šoda, Branka Jurčević, Josipa Vitlić, Marina Srhoj, Mislava Matković i Marija Prgomet.

Učenici koji su prezentirali projekt su: Laura Lukić, Dora Prgomet, Ivo Vučko i Duje Andrijašević.

Piše Jasna Morović

Foto OŠ o. Petra Perice

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh