Uskoro uređenje Splitske i Zagrebačke ulice

Aktualni sat Gradskog vijeća

Sjednica Gradskog vijeća Makarske 11. prosinca  je nakon aktualnog sata prekinuta i  nastavlja se 21. prosinca u 13 sati u hotelu Park. No aktualni sat 28. sjednice je odrađen. Obilovao je pitanjima vijećnika. Mnoga pitanja bila su ponovljena jer vijećnici, kako kažu, nisu dobili pisane odgovore. Na vijećnička pitanja odgovarao je u aktualnom satu makarski gradonačelnik  dr. Marko Ožić Bebek.

Aktualni sat setom ponovljenih upita otpočeo je vijećnik Stipe Bartulović.

-Na Dugišu će se raditi ulica gdje je pao potporni zid između dvije zgrade i tamo su maknuti kontejneri. Odlaganje šuta iziskuje širu akciju, prije svega edukativnu. Trebat će nekoliko godina dok građani steknu naviku da okrenu broj Komunalca i dogovore odvoz šuta umjesto da iskreću otpad na protupožarni put ili kraj kontejnera. Pokušavali smo na razne načine sankcionirati počinitelje, ali držim da je edukacija najučinkovitija u buđenju ekološke svijesti naših sugrađana. Revidiranje kućnih brojeva je stvar Katastra, a u imenovanje ulica će se  krenuti već ovom sjednicom. Najvažnije da se izabere dobro ime za ulicu da se građani ponose što žive u takvoj ulici.

Trebalo bi graditi novi vrtić

-Što s tiče parkirališta i vrtića na Dugišu mi imamo problem s vrtićem. Makarskoj treba jedan kvalitetan vrtić iznad groblja i da se svi ostali neuvjetni zatvore. To je jedino rješenje za dječji vrtić. Sada je samo glavni u samostojećem objektu koji klizi te se ne može sanirati bez  totalnog rušenja. Sada će ići uređenje ulica prema gradskoj rivi, radit će se nogostupi, u Stjepana Radića sadit će se stabla, a ako zatreba i potporni zid – odgovori su vijećniku Bartuloviću.

Grad će pomoći najugroženijima

Vijećniku Miroslavu Družianiću je na upit vezan za podjelu božićnica umirovljenicima u Makarsoj gradonačelnik odgovorio:

-Božićnicu umirovljenicima mi bi rado isplatili kad bi to bilo zakonski jer komunalni doprinos ne možemo prenamijeniti. No najugroženijima stalno pomažemo i sada za Božić ćemo im dati onoliko koliko je ostalo od socijalne pomoći, napominjem najugroženijima.

Uređenje Kalalarge počinje početkom godine

Vijećnicu Lori Veličković je zanimalo kada će se u Kalalargi tijekom ljeta održavati kulturne večeri  primjerene toj ulici u staroj makarskoj jezgri, a gradonačelnik je najavio skoro uređenje Kalalarge.

-Kalalarga dok ne oživi neće u njoj biti niti večeri Kalalarge za pamćenje. Kalalarga je zamrla. Mi idemo sa sveobuhvatnim projektom uređenja Kalalarge i predvidjeli smo za projekt 3 milijuna kuna. Projekt će biti brzo gotov. Radovi bi trebali početi početkom sljedeće godine. Sada treba odrediti koje će se faze raditi jer to je dosta kompleksan zahvat, valja mijenjati svu komunalnu infrastrukturu, a ne bismo u sezonu s raskopanom Kalalargom.

Na upit vijećnika Družianića oko skladišta Crvenog križa, gradonačelnik je kazao:

-Odjednom je problem skladišta Crvenog križa postao najveći. Sada kad smo naumili  prostor skladišta na rivi do zgrade grada urediti za invalide. Ići će renoviranje oba WC-a, onoga s istočne i onoga koji treba sa zapadne strane za invalide. Odjedanput se pojavio problem skladišta Crvenog križa,  a ono može biti bilo gdje, ne mora na rivi. Iznaći će se  rješenje za skladište Crvenoga križa, ali ovo skladište ćemo prenamijeniti i važnije je na tom mjestu adekvatan WC za invalide nego skladište.

Za  zadržavanje Mafesta gradonačelnik je rekao kako su sredstva osigurana i želi da Mafest ostane u gradu i nada se tome.

-Pitanje Makarskog primorja, ne znam zašto vijećniku Nikši Gojaku nije pisano odgovoreno koliko košta i koliko je zaposlenih u Makarskom primorju i želim da se odgovori. Makarsko primorje nije, kako reče Gojak, nekakav portal nego portal našeg lista koji nije idealan,ali daje dovoljno informacija sugrađanima i može biti zamjena za Makarsko primorje. Možda se mi odlučimo sad poslije prvoga ponovno za list Makarsko primorje, nikad se ne zna pa ćete onda sigurno bit zadovoljni.

Oborinske vode teško ćemo riješiti, problem je taj nastao u zadnjih pedeset godina, puno oborinske vode završava u kanalizaciji. Razdvojit će se te sustave i graditi sustave oborinskih voda.

Pitanje imenovanja ulica postavila su već tri vijećnika. Ima novih ulica na Dugišu i Zelenki i Odbor će što prije reagirati.

Izbori za MO mogu se odraditi paralelno s lokalnim izborima.

Novo vrijeme je prvoligaš i financira se preko Udruge sportova kao i Zmaj. Bista Kobac? Nije bistu nikad nitko donirao i ostalo je na tome. Bista je trebala doći.

Na pitanje vijećnika Miroslava Dudaša za Trgovačko društvo Žičara Biokovo  gradonačelnik Bebek je odgovorio kako nije bilo potrebe aktivirati ga i zato nema  potrebe za izvješća.

-Za Wine expo Grad je povećao donaciju na 60.000 kn, a TZ-a na 40.000 kn, to smo dogovorili i bit će kao lani u Makarskoj. Želimo još  i više ugovorno vezati to uz Makarsku. Donacija je povećana kako bismo klimatizirali šator.

Vijećnik Tonči Bilić je upozorio kako se za kiša Splitskom ulicom  ne može proći te upitao je li proračunom predviđeno uređenje te ulice?

-Planira se kompletno uređenje i Zagrebačke i Splitske ulice i za to je planirano oko 3 milijuna kuna. Još će se neke ulice uređivati.

-Što se tiče upita vezana za ponude  televizijskih kuća, mogu reći da Makarska treba imati televiziju. Hoće li to biti TV koja bi mogla šire prezentirati Makarsku ili lokalna TV Jadran, vidjet ćemo. Imamo ponudu TV Dalmacije i TV Mreže, a za iste uvjete ponuđeno je i  Ž. Pašaliću da se očituje o cijeni. Izabrat ćemo što odlučimo da je najbolje za Makarsku.

General Gotovina će doći u Makarsku

Vijećniku Stipi Eljugi na upit je li se kontaktiralo s generalom Gotovinom budući da je on u Makarskoj proglašen počasnim građaninom još prije, među prvima u Hrvatskoj, gradonačelnik Ožić Bebek je odgovorio: – S gospodinom Gotovinom smo bili u kontaktu. Pozvali smo ga da dođe na svečanu sjednicu Gradskog vijeća poslije Nove godine kada on procijeni da mu odgovara. Presjednik GV-a ga je pozvao da dođe na dodjelu Plakete počasnog građanina. On je odgovorio  da će doći. Na njemu je da odredi termin, a na nama da ga dočekamo kako priliči. Što se tiče prijedloga da ulicu nazovemo  po našim generalima, želio bih i sam da naši generali imaju ulica barem koliko ih je imao Marmont.

  • Piše Janja Glučina
  • Snima Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh