Makarski SDP i HNS – Zemljište za trg na Zelenki kupiti, a ne zamijeniti!

Naš stav je da Grad Makarska treba kupovati, a ne prodavati zemljište. Nitko ne spori potrebe izgradnje trga na Zelenki, ali otvoreno treba razgovarati i pregovarati s Crkvom i nalaziti zajednički interes. Neka Crkva kupi zemljište, a Grad neka pomogne u uređenju u okviru svojih mogućnosti, naglašeno je na konferenciji za novinare makarskog SDP-a i HNS-a. Poručuju kako vlast blaćenjem oporbe pokušava prikriti pravu sliku stanja.

Zamjena zemljišta na Zelenki, a za potrebe izgradnje trga bila je tema konferencije za novinare makarskog SDP-a i HNS-a koju su 13. prosinca održali Tonči Bilić – predsjednik GO SDP-a, te vijećnici Stipe Bartulović, Nikša Gojak, Miroslav Družianić i Željka Mikavica Vranješ.

Zašto tek sad trg?

-Nama je u Gradskom vijeću uvijek bio na prvom mjestu javni interes za razliku od HDZ-a koji vodi politiku osobnog interesa. Za svoje neuspjehe pokušavaju blatiti oporbu. Makarskom HDZ-u je prodaja ili zamjena za zemljište na kojem bi se izgradio trg na Zelenki samo farsa. Osnovna namjera je da uprihoduju više od 5 milijuna kuna i na taj način premoste financijske rupe, ustvrdio je Bilić. Upitao je kako se baš sada HDZ sjetio graditi trg na Zelenki, a već su osam godina na vlasti. Prije se u Proračunu za tu investiciju planiralo i do milijun kuna, ove godine 100 tisuća kuna, a nije ništa realizirano. Kada se uzme u obzir i sama izjava gradonačelnika da već sada u proračunu imaju osigurana sredstva neutrošenog komunalnog doprinosa za kupnju zemljišta za izgradnju trga, onda su ove činjenice sasvim dovoljne – kazao je Bilić. Dotaknuo se i zaobilaznice. -To nije investicija Grada Makarske – naglasio je.

Tražimo transparentnost

Bartulović je rekao kako njihov odlazak sa sjednice Gradskog vijeća nije rad i ponašanje protiv građana, a najmanje Zelenke već pitanje realnosti, pravila i prioriteta. -Ovdje mi se čini da izgradnjom trga vlast plaća određene usluge i dugovanja. Mi ne kažemo da trg ne treba graditi, ali na transparentan način. Što bi onda rekli stanovnici Istoka koji imaju zemlju i prostor, a muči ih veći problem – parkiralište i vrtić, a njegovo mišljenje dijeli Gojak.

-Transparentno, jasno, razvidno su načela našeg političkog djelovanja. Mi smo za projekte, ali uvijek želimo znati kako i koliko. Zalaganje za zakonitost nije usmjereno protiv interesa grada, naglasio je Družianić. Upozorio je kako se uvijek vode rasprave o zemljištu, grade se stanovi, plaže su zagušene, a Makarska gubi atribute grada. Gdje je kultura u svemu tome, zapitao je te dodao kako je četiri puta bio u blizini Svetog Oca Ivana Pavla II., i tražio da ulica nosi njegovo ime. Stoga ne stoji tvrdnja da je protiv takvog imena trga.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh