Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja: Počast najzaslužnijima za slobodu Hrvatske

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja: Počast najzaslužnijima za slobodu Hrvatske
Odavanjem počasti svima koji su svoje živote utkali u slobodu Hrvatske, pred Spomenikom hrvatskom branitelju i pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, otpočela je u organizaciji Grada Makarske, proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Makarske.

Pred Spomenikom hrvatskom branitelju predstavnici Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, gradski vijećnici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata – HVIDRA-e, Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruge udovica hrvatskih branitelja, nadalje predstavnici Udruge 156. brigade HV-a, Udruge Kobci, zatim SABA Makarskog primorja, političkih stranaka, gradskih ustanova, policije, Crkve, poklonili su se žrtvi hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Riječi odrješenja molili su mons. Pavao Banić i gvardijan fra Ante Čovo.

“Vojno-redarstvenom akcijom Oluja 5. kolovoza 1995. oslobođen je najveći dio hrvatskog teritorija i ta akcija je značila pobjedonosni završetak Domovinskog rata. To je datum kojeg se s ponosom sjećamo. U Domovinskom ratu branitelji; Vrgorca, Omiša, Makarske i Makarskog primorja dali su golem doprinos oslobađanju Hrvatske kroz 156. brigadu HV-a, čija su dva zapovjednika danas među nama. Nikada nećemo zaboraviti njihov doprinos koji su dali za slobodu naše suverene i samostalne Republike Hrvatske”- poručio je Družianić pozvavši skup da minutom šutnje odaju počast hrvatskim braniteljima za sve što su dali za slobodu Republike Hrvatske.

Pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić čestitala je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Predstavnici Grada Makarske i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijećnika i političkih stranaka položili su cvijeće i zapalili svijeće.

“Hrvatski branitelji na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom najzaslužniji su što mi danas živimo u slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj. Na tome im moramo vječno biti zahvalni, a najbolji način da im se barem malo odužimo je da svatko od nas da svoj doprinos u izgradnji jedne moderne slobodne Hrvatske u kojoj će svi imati jednake šanse i u kojoj će lijepo i ugodno živjeti. Vječno zahvalni, odajemo ovdje počast hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu pod čijim je zapovjedništvom Hrvatska izvojevala pobjedu” – istaknula je predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić

Naš sugrađanin Mladen Antunović, ratni zapovjednik 156. domobranske pukovnije u vrijeme Oluje, odajući počast hrvatskim braniteljima prisjetio se kako je postrojba u vrijeme Oluje uspješnio izvršila zadaću obrane hrvatskog teritorija na južnom bojištu. U tim danima ponosa i slave imali smo žrtve kojih se danas sjećamo s dužnim štovanjem, ponosni na sve koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske.

Večeras u 20 sati obilježavanje značajnog datuma hrvatske povijesti nastavlja se svetom misom za domovinu u crkvi sv. Marka.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja jutros je otpočela promenadom Gradske glazbe Makarska na rivi i Kalalargi, a završava koncertom Prljavog kazališta na gradskoj rivi s početkom u 21 sat.

 

J. Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh