Zbog sve učestalijih prijevara policija upozorava građane: Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove

Zbog sve učestalijih prijevara policija upozorava građane: Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove
Policija skreće pozornost na sve učestalija kaznena djela prijevare na štetu građana starije životne dobi u kojima se prevaranti lažno predstavljaju kao policijski službenici u civilu, bankovni službenici, socijalni djelatnici i sl. Tom prilikom koriste stariju životnu dob, samostalno stanovanje, te neupućenost i nepažnju građana kako bi došli do njihovog novca.

Kako bi spriječili nove prijevare, građanima savjetuju da ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao službena da traže od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid.

- Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima, ako ste u mogućnosti zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, te zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično). Odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete. Izlažete se velikom riziku ako prihvatite upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, „pružanja pomoći kod bolesti“, „nuđenja povoljne prodaje  knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja  i sličnog“,  traženja milostinje i sl. Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 – upozoravaju iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

 

 

 

 

J.M.

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh