Župa sv. Marka: Prvu pričest primilo 73-oje djece

Prva nedjelja u svibnju u makarskoj župi sv. Marka ove je godine obilježena slavljem primanja sakramenta prve svete pričesti. Svečanost je započela okupljanjem 73-oje prvopričesnika ispred župne kuće u Kalalargi, otkuda su u pratnji svojih vjeroučitelja i župnika don Pavla Banića procesijom krenuli prema katedrali. Mali slavljenici svoju su svečanost uljepšali pjesmama i molitvama koje su marljivo pripremali pod budnim okom č.s. Gracije Akmadžić, a dupkom puna crkva svjedočila je o važnosti ovog dana, ne samo za djecu, već i za njihove roditelje. Na samom početku prvopričesnike je u ime roditelja pozdravila Danijela Srzić, a opća ispovijed uobličena je u dječje molitvene recitacije. Svoj obol roditelji su dali i kroz misna čitanja, a pjevani dio mise predvodio je Katedralni pjevački zbor. Dječje zajedništvo posebno se ogledalo u jednoglasnoj obnovi Krsnog zavjeta uz upaljene svijeće. U Molitvi vjernika djeca su zahvalila otajstvenom Isusu, Duhu Svetom i Nebeskoj Majci, te se na poseban način sjetili svojih roditelja, učitelja, vjeroučitelja i crkvenih pastira. Posebno dojmljiv bio je Prinos darova u kojem su prvopričesnici zahvalili Bogu na darovima kruha, vina, vode i posvećenih hostija, te duhovnoj hrani koju dobivamo kroz simboliku svijeće, križa, krunice i Biblije. Govoreći o ljepoti obiteljskog zajedništva, don Pavao Banić u svojoj je propovijedi istaknuo radost liturgijskog slavlja koje se, kako je kazao, treba nastaviti i u sljedećim godinama vjerničkog života. Posebno se osvrnuo na sakrament svete ispovijedi koji su prvopričesnici dobili dan ranije kao nužan preduvjet primanja svete pričesti. Nedjeljnu svečanost župnik Banić nazvao je pravim prijateljskim susretom između Isusa i prvopričesnika.

- To prijateljstvo ostat će trajno u vašim životima ukoliko Isusa prihvatite kao Put, Istinu i Život. Istinska vjera svjedoči se kroz cijeli život i od vas se traži njezino ispovijedanje i u godinama koje slijede – kazao je župnik obraćajući se ne samo prvopričesnicima već i roditeljima, čije molitve moraju uvijek biti usmjerene izgradnji kršćanskog života njihove djece.

Nakon samog primanja posvećene hostije, prvopričesnici su prigodnim molitvama zahvalili Bogu na sakramentalnoj milosti koju su primili. Kao i do sada, slavlje prve pričesti i ove je godine završeno podjelom zahvalnica i krunica, te zajedničkim fotografiranjem svih prvopričesnika na stubama ispred katedralne crkve.

  • piše Petar Kelvišer
  • snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh