Gradonačelnik Bebek: Naši projekti Makarsku čine atraktivnom za život!

Na kraju ove kalendarske godine i u susret 2013. makarski gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek kaže kako ima razloga za optimizam, unatoč tome što je kriza u Hrvatskoj.

Gradi se lukobran, stanovi POS-a, Gradski proračun je stabiliziran. U planu su novi projekti kojima Grad osigurava potrebne pripreme. U svakom slučaju, Makarska je sredina u kojoj se radi i studira, razvijaju prijateljski odnosi s drugim gradovima, priželjkuje kulturni centar i žičara za Biokovo, ističe gradonačelnik Bebek u intervjuu za portal ‘Makarsko primorje’.

Ostvarujemo ono što je trebalo biti davno završeno

Na kraju smo kalendarske godine. Kakvom je ocjenjujete?

-Možemo je smatrati dobrom. Stabilizirali smo se i svi su projekti koje smo planirali pokrenuti, a neki su pri kraju. Sezona je bila zadovoljavajuća. Ostvareno je gotovo milijun noćenja, a nadamo se da ćemo dogodine imati punih milijun.

Napravljeno je raskrižje za Veliko Brdo čime je posignut puno sigurniji ulaz u grad, ali i prilaz za vozače i pješake iz tog naselja. Napravljen je i rotor na Dugišu, a svi znamo da je na tom dijelu bila kritička točka. U planu je uređenje velikog rotora na putu za Vrgorac.

Kao što se vidi, u punom su jeku radovi na izgradnji lukobrana dužine 240 metara. Nasipanje treba biti gotovo do sredine veljače 2013. Prije izdavanja lokacijske dozvole napravljena je studija utjecaja na okoliš i predviđena su tri tunela u lukobranu, a uvijek se do kraja može napraviti još. Struka je rekla da ne bi trebalo biti opasnosti od zagađenja. Jedina su prijetnja oborinske vode koje ulaze u kanalizaciju i onečišćuju luku. Paralelno moramo raditi na rješavanju tog problema. Izgradnjom lukobrana dobivamo sigurnu luku, zaštićujemo rivu, koja je dobila garanciju pod uvjetom da bude izgrađen lukobran.

U prvoj fazi lukobrana, znači od rive do njegova početka, bit će 60-ak komercijalnih vezova i još toliko, kad bude završeno na njemu. Korisnici će plaćati po danu, novac će ubirati Županijska lučka uprava, a oko 30-40 posto tog prihoda ide Gradu, što znači da ćemo imati izravan prihod.

Radi se zgrada POS-a, i bit će gotova do lipnja iduće godine. Od 130 stanova 110 je prodano, za ostatak se pregovara s Ministarstvom branitelja i MUP-om.

Nama je posao i sudbina da realiziramo projekte koji su se trebali ostvariti prije 40 godina. Mislim na dvoranu, groblje, lukobran. Radi se na projektu žičare, osmislili smo zonu novog Sportskog centra.

Cilj nam je cjelogodišnji turizam

Makarska je i dalje atraktivna za život. Prema popisu stanovništva, u drugim sredinama je uglavnom manje stanovnika, kod nas je porast?

-Veseli nas i to je dobro za svaki hrvatski grad. To potvrđuje da je Makarska na pravom putu, ne samo da je atraktivna već i perspektivna. Svi projekti imaju jedinstven cilj da Makarska bude poželjna destinacija, vodeća na ovom dijelu Jadrana, razvija cjelogodišnje bavljenje turizmom, a to znači i više radnih mjesta.

Iako su kriza i manjak investicija teška hrvatska stvarnost, u Makarskoj ne miruju građevinski strojevi. U tijeku su projekti od javnog interesa, ali i privatna ulaganja?

-Većina projekata je vezana za državna ili privatna poduzeća. Grad Makarska rješava imovinske odnose, lokacijsku i građevinsku dozvolu, a Županijske ceste, Hrvatske ceste, Lučka uprava su investitori. To je i način kako će se raditi kad uđemo u Europsku uniju. Jedinice lokalne samouprave pripreme projekte i apliciraju na sredstva iz strukturnih fondova.

Grad će investirati u ceste, trgove, kupovat će zemlju, i time otvoriti vrata investicijama.

Nakon četrdeset godina počela je gradnja novog hotela. Riječ je o ‘Romani’, objektu s četiri zvjezdice u kojem bi se zaposlilo najmanje 130 ljudi, a godišnje će donositi 100 tisuća eura boravišne pristojbe. Zbog osporavanja izgradnje u pet godina izgubili smo 500 tisuća eura.

Pripremili smo Plan uređenja za Platno koji se definira kao sportska zona. Nadamo se da ćemo dobiti kvalitetnoga privatnog investitora.

Radimo na projektu Žičare Biokovo kojom će se povezati Makarska i Vošac. Osnovano je Trgovačko društvo Žičara Makarska, a aktivirat će se kad bude projekt gotov. Za njega će se ponuditi dionice hotelijerima i građanima. Riječ je o privatnoj investiciji, a ne Grada Makarske, ali mi ćemo riješiti potrebnu dokumentaciju s naše strane.

Na plaži zbrinuti građani koji su ostali bez posla

Veliki broj gostiju je ‘udar’ na plažu i kvalitetu ljetovanja. S druge strane, mnogi tvrde, previše je sadržaja koji tamo ne pripadaju. Što se mora poduzeti kako bi se osmislio kvalitetniji boravak turistima?

-Taj fenomen velikog pritiska na pažu je neminovnost jer je Makarska u Domovinskom ratu izgubila veliki broj radnih mjesta. Nestala su poduzeća – Metalpastika, Građevno, Primorje, AD Plastik, Amfora, Stolarija.  Ljudi koji su tamo radili krenuli su u nove izazove, i zato je došlo do velikog pritiska na plažu. Plaža tako nije samo u funkciji onih koji od nje izravno zarađuju već cijeli grad živi od nje. Svjesni samo složenosti problema. Rješavamo ga da proširujemo plažu, i polako je dovodimo u red, dio po dio, ali ne možemo naše građane ostaviti na ulici, bez posla. Proces traje, ne može se riješiti potezom pera. Plan upravljanja plažom predviđa da njom upravlja Grad.

Za trg na Zelenki odlučni kao i za groblje, dvoranu, lukobran

Ovih dana koplja se lome oko projekta izgradnje trga na Zelenki?

-Na Međustranačkom vijeću bio je postignut dogovor, ali oporba je drugačije reagirala na sjednici Gradskog vijeća. Podlegli su politikantstvu, stavili su politički interes iznad interesa građana. Tvrde da su za, ali uvijek postoji ‘ali’ koji bi onemogućio projekt. Primjer za to su groblje, dvorana, luka. Mi smo odlučni izgraditi trg na Zelenki, kao i za ostale projekte.

Dok drugi gradovi grcaju u problemima oko financiranja sportskih dvorana, Grad Makarska polako ‘ozdravljuje’ u tom pogledu?

-Mi smo prije šest godina preuzeli odgovornost za Grad Makarsku. Krenuli smo u izgradnju dvorane i bazena, i završili projekt. Morali smo se kreditno zadužiti, a u međuvremenu je došla recesija u državi. Našli smo se u nezavidnoj situaciji. Morali smo donositi odluke koje nisu bile politički popularne, ali njima smo stabilizirali Gradski proračun. Ukinuli smo božićnice, uskrsnice, darove za djecu, smanjili još neke izdatke. Bilo je predviđeno rezanje plaća. Nismo dirali socijalna davanja onima koji su imali pravo na njih. I dalje ih dobivaju svi oni koji to argumentiraju, ili nam s terena stigne dojava. Potrebitima ćemo uvijek pomoći.

Sada vidimo da smo bili na dobrom putu jer je Gradski proračun stabiliziran, dva puta je rebalansiran na više. Dakle, povećani su prihodi Grada. Pogon za komunalne djelatnosti je pod Gradom Makarskom, i tu je učinjen financijski pomak. Proračun od 63 milijuna i 300 tisuća kuna povećan je na gotovo 73 milijuna, a za 2013. bit će 10-ak milijuna veći.

Na vrijeme smo povukli poteze, nismo oklijevali kao u državi.

Makarska – veleučilišni grad

Kao prvi čovjek grada stalno ističete da su sportski potencijali, kako kadrovski tako i mogućnost smještaja, budućnost Makarske?

-Makarska mora razvijati i sve selektivne oblike turizma, mislim na sportski, kongresni, zdravstveni turizam. Imamo idealne klimatske uvjete, kapacitete, jedino smo hendikepirani u sportskim terenima koje planiramo napraviti. Zatim, tu je hotel Biokovka kao temelj zdravstvenom turizmu. Dakle, puno uvjeta za cjelogodišnje bavljenje turizmom.

Od projekata važnih za grad najjači je Makarska kao veleučilišni grad, i nadam se da će se to jednog dana ostvariti. U tijeku je druga godina školovanja na Visokom trenerskom učilištu, razvijamo daljnju suradnju s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, želimo to i sa splitskim. Veliki su izgledi da Biokovka u suradnji s Dental centom Marušić pokrene fakultet za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, i to već dogodine, najesen. Ako uspijemo krenuti i s turističkim menadžmentom, tada bismo bili veleučilišni grad, i imali bismo potporu Ministarstva.

 Merkur 5 – privremeni kulturni centar

 Dugo se najavljuje izgradnja Kulturnog centra. Ima li tu pomaka?

-Makarska je dobila sportsku dvoranu, ali očigledno je još puno posla. Kulturni centar s polivalentnom dvoranom itekako želimo, i na tome radimo.

Privremeno rješenje može biti zgrada gdje je Merkur 5, gdje je oko tisuću četvornih metara prostora. Povući ćemo se iz sudskog spora, a u vlasništvo ćemo dobiti zgradu. Veliki su izgledi za to. Tu bismo mogli smjestiti neke kulturne sadržaje. Dućan u prizemlju bi ostao, i najam od njega bi nam bio prihod.

Često vijećnici pitaju dokle se stiglo s projektom izgradnje kuće za Udrugu Sunce?

-To nije gradski projekt. Mi smo dali zemlju, uredit ćemo pristup i osigurati infrastrukturu, osloboditi komunalnog doprinosa, ali investitor mora biti netko drugi.

Dosta se misli o olakšavanju uvjeta kretanja za osobe s invaliditetom?

-Povjerenstvo za osobe s invaliditetom radi na tom projektu, i dobili smo i sredstva od Ministarstva turizma. Postavit ćemo rampu na gradskoj plaži za ulazak u more invalidnim osobama, WC za invalide u središtu grada. Povjerenstvo radi intenzivno, Grad Makarska će pomoći koliko god bude moguće.

Komunalni doprinos je jaka stavka u Gradskom proračunu. Kakvi su planovi za usmjeravanje tih sredstava?

-Imamo svoj Ured za prostorno uređenje, i zahvaljujući tome smo ubrzali izdavanje lokacijskih dozvola i poboljšali naplatu. Krenula je legalizacija. Od komunalnog doprinosa uređujemo ulice, trgove, oborinske vode.

Bilo bi dobro da se ovaj dio sredstava može prenamijeniti, a za izmjenu zakona po tom pitanju zainteresirana je Udruga gradova.

Jeste li upoznati kako teče legalizacija stanova i kuća s obzirom na činjenicu da onaj tko ne bude imao dozvolu neće se moći baviti iznajmljivanjem?

-Pokrenulo se puno toga otvaranjem Ureda za urbanizam. Zatrpani su zahtjevima za legalizaciju. Trebalo bi biti više zaposlenih, ali teško je naći stručne ljude s iskustvom, a ograničeni smo radnim prostorom.

Lag Adrion – Žičara Biokovo ima regionalni značaj

Makarska se ne može razvijati kao izdvojeni otok, a Biokovo je to koje je geografski veže s ostalim općinama i gradovima. Velika su očekivanja od LAG-a Adrion?

-Lag Adrion formiran je prije više od mjesec dana, i posao oko konstituiranja je izvrsno i brzo odrađen. Potvrđeno je da Biokovo nije planina koja nas dijeli već spaja.

Prvi projekt bi mogao biti žičara za Vošac. Ona je regionalnog značaja, povećava atraktivnost Primorja i Zabiokovlja, a već bi se najavljivala na početku autoceste Zagreb-Split.

Nije zanemarena međugradska suradnja s prijateljima u Hrvatskoj i inozemstvu?

-Imamo dosta gradova prijatelja. U Hrvatskoj su to Đakovo i Vinkovci, U Bosni i Hercegovini Bugojno, U Italiji Rozzeto, u Njemačkoj Neumarkt, u Crnoj Gori Budva. Makarska je uvijek bila otvorena za suradnju i prijateljstvo, a na to smo naučili i razvijajući turizam.

Nakon Nove godine poznat kandidat za gradonačelnika

Izbori su u svibnju 2013. Predsjednik ste makarskog HDZ-a. Hoćete li se ponovno kandidirati za gradonačelnika?

-Makarski HDZ će nakon Nove godine istaknuti svog kandidata.

Iza kojih obećanja stojite?

-Bez obzira tko bude kandidat, sva predizborna obećanja koja je HDZ dao sugrađanima će izvršiti, od nijednog ne odustajemo!


Čestitka – U 2013. zdravlje i posao svim građanima Makarske!

Svim sugrađanima i gostima Makarske čestitam Božić i Novu godinu. Najvažnije za sve nas je da nas posluži zdravlje i imamo dovoljno posla, te da Makarska nastavi s pozitivnim trendom izlaska iz krize.


  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh