Vi ste ovdje:Početna » Makarsko kulturno ljeto » Na 12. Festivalu klapa uz mandoline i gitare: Pobjednička Tramuntana zapjevala za stotinu bodova, publici najbolja Kaše, domaća Srdela srebrena

Na 12. Festivalu klapa uz mandoline i gitare: Pobjednička Tramuntana zapjevala za stotinu bodova, publici najbolja Kaše, domaća Srdela srebrena

Na 12. Festivalu klapa uz mandoline i gitare: Pobjednička Tramuntana zapjevala za stotinu bodova, publici najbolja Kaše, domaća Srdela srebrena
Festival klapa uz mandoline i gitare plovi punim jedrima 12. godinu zaredom, potvrdilo se u makarskom Ljetnom kinu u kojem je više od tri sata klapska pjesma bila jedina nit poveznica njezinih zaljubljenika, a na kraju su publika i Stručni ocjenjivački sud nagradili najbolje.

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Splitsko-dalmatinske županije, u organizaciji Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske, generalno sponzorstvo ElektroMakarska, Makarsko kulturno ljeto i ove godine je obogaćeno Festivalom klapa uz mandoline i gitare, priredbom natjecateljskog karaktera. U ime Grada Makarske 12. Festival klapa uz mandoline i gitare otvorio je gradonačelnik Tonći Bilić naglasivši kako je ova fešta klapske pjesme nezaobilazan dio makarske kulturne i turističke ponude.

Direktor Festivala i osnivač Vedran Buble pobrinuo se da svaki segment klapske svečanosti bude poseban. Uloga voditeljice bila je povjerena Lejdi Oreb, a sam izgled pozornice uvjerljivo je dočarao Kačićev trg, čime se stjecao dojam da klapska pjesma dira u srce grada. Dok se glasovalo i čekalo proglašenje najboljih klapa, u čemu su pomogle i članice Odbojkaškog kluba Makarska, zanosnim ritmom superiorno je vladao popularni Davor Radolfi.

Klapa Tramuntana iz Kraljevice dobila je svih mogućih stotinu bodova Stručnog ocjenjivačkog suda pod predsjedanjem Duška Tambače i ponijela titulu pobjednika 12. Festivala klapa uz mandoline i gitare. Nagradu – umjetničku sliku akademske umjetnice Iris Matviko Skender uručio je gradonačelnik Tonći Bilić. Publici se, pak, najviše svidjela klapa Kaše iz Dubrovnika. Nagradu pokrovitelja -kavane Romana, rad makarske akademske slikarice Sanje Srzić Dubrovčanima je uručio direktor Festivala Vedran Buble.

Na Festivalu je nastupilo 11 klapa jer je Subrenum iz Župe dubrovačke morao otkazati dolazak zbog viših razloga, ali ipak je župska klapa bila predstavljena kroz pjesmu s nosača zvuka.

Prema propozicijama Festivala može se dodijeliti više nagrada za svaku kategoriju. Klapi Kumpanji pripala je bronca, Srdeli i Kumpanji srebro, a zlatni su još prema ocjeni Ocjenjivačkog suda Kampanel i Kaše. Kući su se sa zahvalnicama Festivala vratili Hrvace, Bonaca, Čiovo, Žrnovnica, Kamen, Adriaticum.

Klapa Srdela i ovom prigodom pokazala je da su sinonim dobre, dalmatinske pisme i čuvari tradicijskog blaga. Iza sebe imaju više od dvije i pol tisuća nastupa, čime ponajbolje svjedoče ljubav koju je u Srdelu ugradio osnivač pok. prof. Joško Buble davne 1967. godine. Upravo njihov najstariji član Nikša Gilić je idejni začetnik Festivala klapa uz mandoline i gitare.

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh