S kamena živca makarske prošlosti

Pred tridesetak zainteresiranih posjetitelja zanimljivo predavanje održao je član predsjedništva Ogranka MH u Makarskoj Marinko Tomasović, arheolog i ravnatelj Gradskog muzeja Makarska. Posjetiteljima predavanja zahvalio se i prof. Ivan Ivanda istaknuvši kako će Grad Makarska i dalje podupirati arheološka iskapanja na Sv. Petru u sklopu nastojanja na očuvanju i predstavljanju svog kulturnog naslijeđa kojim se moramo ponositi.

Posljednje ovogodišnje predavanje u organizaciji makarskog Ogranka MH uvodnom je riječju predstavio prof. Ivan Ivanda, predsjednik Ogranka. Najavljujući temu, prisjetio se kako su Makarani 1993., u vremenu stvaranja samostalne hrvatske države, konačno obnovili do tada porušenu crkvu sv. Petra na istoimenom poluotoku. Lokalitet Sv. Petra je označio kao “sveti lokalitet” čije će značenje, nakon postavljanja spomenika sv.Petru, biti nadopunjeno sustavnim arheološkim istraživanjima što ih na lokalitetu provodi Gradski muzej Makarska.

Svoje je predavanje Marinko Tomasović popratio zanimljivim fotografijama, pružajući na taj način i slikovni presjek dosadašnjih istraživanja lokaliteta. U uvodu se osvrnuo na materijalnu podlogu arheoloških iskapanja, pri čemu je istakao značajnu podršku Grada Makarske i suradnju s Ministarstvom kulture koje financijski podupire istraživanja. Zahvalio se i članovima ekipe koja je sudjelovala u istraživanjima 2011. i 2012.

Istaknuo je kako poluotok Sv. Petra kao arheološki teren prvi puta u literaturu uvodi don Petar Kaer u svom djelu iz 1914. Osim Kaera, lokalitetom se 1970. bavio i arheolog, profesor zadarskog Filozofskog fakulteta, Julijan Medini. O lokalitetu je dosta pisao i sam predavač Tomasović, a posebno je značajno njegovo ubiciranja kasnoantičkog Muccuruma na samom poluotoku Sv. Petar iz 2004.

Obrazlažući značenje lokaliteta, Tomasović je istaknuo njegov geostrateški položaj. Sa Sv. Petra nadzirao se pozamašan akvatorij, a skupa s gradinskim položajima Orlova kuka nad Dubcima, breljanskim gradinama Poletnicom i onom nad Škrabićima, te baškovoškom Gradinom činio je svojevrstan prapovijesni obrambeni sustav donjeg Makarskog primorja. Uz obnovljenu crkvu, kao posebno vrijedan arhitektonski element Sv. Petra, Tomasović je istaknuo venecijanski bedem iz 1647. koji okružuje zaravan na vrhu poluotoka i svojim položajem dijelom slijedi onaj stariji prapovijesni bedem.

Tajne Sonde 3

Kontinuitet života na Sv. Petru najbolje je utvrđen u tzv. Sondi 3. Obilje materijala pronađeno tijekom njenog iskapanja pohranjeno je u Gradskom muzeju Makarska i čeka konačnu obradu i prezentaciju. Na osnovi tih nalaza moguće je tvrditi kako je na zaravni poluotoka Sv. Petra bujao život u ranom brončanom dobu, već oko 2500.g.pr.Kr., u 3. i 2. st . pr.Kr. s potvrđenim grčko-helenističkim i ilirskim slojem, te povremeno u razdoblju od 1.i 4.st, dok se posebno značajnim razdobljem pokazalo 6.st.

Nalazi s istraživanja 2011. i 2012.

Uz ostatke arhitekture, posebno vrijedan je nalaz rimskog novčića iz vremena cara Maksimijana, suvladara cara Dioklecijana. Novčić je kovan 300. godine u Sisciji, a pronađen je 17.rujna 2011. Uz danas zagubljeni novčić pronađen na Sv.Petru  za vrijeme francuske okupacije 1813. to je drugi nalaz rimskog novca s ovog lokaliteta. Osim ovih numizmatičkih nalaza i onih skulpturalnih iz 1993. koji potječu iz ranokršćanske faze crkve sv. Petra ističu se i brojni nalazi keramike. Tomasović je posebno naglasio važnost pronalaska ulomaka kasnoantičke afričke posude iz prve polovice 4.st.

Predavanje je zaključeno brojnim pitanjima posjetitelja, a sam predavač je u raspravi istaknuo potrebu formiranja arheološkog parka na poluotoku Sv.Petar čime bi Makarska dobila vrijednu atrakciju koja bi obogatila turističku i kulturnu ponudu grada. Posjetiteljima predavanja zahvalio se i prof. Ivan Ivanda istaknuvši kako će Grad Makarska i dalje podupirati arheološka iskapanja na Sv. Petru u sklopu nastojanja na očuvanju i predstavljanju svog kulturnog naslijeđa kojim se moramo ponositi. Na kraju je svima u ime makarskog Ogranka MH zaželio sretan Božić i blagoslovljenu novu 2013. godinu.

  • Piše Josip Karamatić
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh