S kvorumom nastavljena 28. sjednica Gradskog vijeća

Ide natječaj o prodaji zemljišta za trg na Zelenki

U hotelu Park 21. prosinca održane su dvije sjednice Gradskog vijeća, jedna za drugom. Zapravo bio je to nastavak 28. sjednice te 29. sjednica GV-a. Dok je ona prva obilovala usvajanjem izvješća o radu gradskih javnih ustanova i poduzeća, 29. sjednicu mogli bismo nazvati proračunskom. Obje sjednice odrađene su za četiri sata s ukupno 18 točaka dnevnog reda i jednim aktualnim satom! 

U nastavku 28. sjednice Gradskog vijeća Makarske, održane 21. prosinca u hotelu Park pod predsjedanjem Damira Mendeša, bez nazočnosti vijećnika oporbe (SDP-HNS), usvojen je Zaključak o raspisivanju natječaja za zamjenu ili prodaju građevinskog zemljišta u vlasništvu grada Makarske. Podsjetimo, na toj je točki dnevnog reda 28. sjednica GV-a 11.prosinca prekinuta, a radi se o zemljištu na Zelenki za gradnju javnog trga u neposrednoj blizini crkve Kraljice mira. U nastavku 28. sjednice na početku nisu nazočili vijećnici oporbe kao ni pri usvajanju Zaključka o prodaji nekretnine N. Guću. Radi se o stanu površine 45m²  u Zagorskoj ulici 3 u Makarskoj. Usvojen je i zaključak o davanju suglasnosti na prijedlog statutarne odluke OŠ Stjepana Ivičevića. Te su točke brzo usvojene bez rasprave, a potom su oporbenjaci ušli i nastavili sudjelovati u radu Vijeća od pete točke dnevnog reda.

Prihvaćena izvješća o radu u 2011.

Vijećnici su većinom glasova vladajuće koalicije usvojili zaključak o davanju suglasnosti na izvješće o radu Dječjeg vrtića «Biokovsko zvonce» Makarska za pedagošku godinu 2011./2012. Oporba je glasovala protiv, kako je na početku i najavila vijećnica Lori Veličković ocijenivši kako nema odgovarajućeg prikaza samog rada Vrtića. Tonči Bilić u ime kluba vijećnika je istaknuo kako drži nezakonitim zapošljavanje šefice računovodstva bez natječaja, a vijećnik Miroslav Družianić je inzistirao na odgovoru namjerava li se u Vrtiću zaposliti jednog logopeda budući da je sve više djece koja imaju  problema s govorom. Ravnateljica Dječjeg vrtića «Biokovsko zvonce» Anela Kekez je odgovarajući na postavljena pitanja istaknula kako je šefica računovodstva primljena kad ona nije bila, a prema pravnoj službi i Upravnom vijeću nije potreban natječaj za tehničko osoblje. Zbog velike potrebe uskoro bi se trebao raspisati natječaj za logopeda, a što se tiče investicija Vrtića, niti jedna nije prelazila iznos od sedamdeset tisuća kn za što kao ravnateljica ima ovlasti.

Jednoglasno su vijećnici prihvatili zaključak o suglasnosti na izvješće o radu Javne ustanove Gradski sportski centar za 2011., a na upite vijećnika Miroslava Družianića, koji je ustvrdio da je ovo izvješće predano u ožujku prošle godine, o radu u prošloj godini govorio je ravnatelj Lovor Vodanović.

Izvješće o radu društva Stambenog gospodarstva Makarska za 2010. i 2011. također je dobilo zeleno svjetlo uz tri glasa oporbe protiv. Tonči Bilić je ustvrdio kako građani za nemogućnost legalizacije i etažiranja mogu ‘zahvaliti’ Stambenom gospodarstvu i činjenici da su uništeni svi dokumenti o stambenim zgradama sagrađenim do ’90. kojima je investitor bio bivši SIZ. Na primjedbe vijećnika odgovorila je direktorica Ines Šarić podcrtavši da svojim dolaskom na ovu dužnost prvog siječnja 1999. nije zatekla nikakvu dokumentaciju o izgrađenim zgradama. Podsjetila je kako su ’96. ukinuti stambeni fondovi, a njihov sljednik je bio Grad Makarska.

-Mi smo odgovorni za upravljanje i održavanje, a legalizacija i etažiranje ovise o volji suvlasnika kojima smo mi potpora – naglasila je  Šarić.

Za prošlu  godinu jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o stanju u društvu Makarski komunalac za 2011. uz dodatno obrazloženje direktora Željka Bagarića koji je odgovorio kako je bilo smanjenja zaposlenih, ali ne i otpuštanja. Vijećniku Nikši Gojaku je odgovorio kako su bili planirali, ali nisu, a hoće u prvom i drugom mjesecu 2013. graditi zelene otoke.

U Vodovodu Makarska prema ocjeni vijećnika rade najbolje i izvješće o poslovanju. To bi trebao biti ogledni primjer svima kako se radi, naglasili su. Uz te pohvale, koje je mogla čuti i nazočna direktorica Ivanka Parlov, vijećnici su jednoglasno i bez primjedbi usvojili izvješće o poslovanju Vodovoda d.o.o. Makarska za 2011.

Razrješenja i imenovanja

Odlukom vijećnika u Stožer zaštite i spašavanja Grada Makarske imenovani su za članove Nataša Nazor Jovović i Marijan Daskalović, a razriješeni su članovi Slavko Đapić i Nevena Čović.

Za članove Zapovjedništva civilne zaštite Grada Makarske imenovani su Nataša Nazor Jovović, Ivanka Parlov i Antonio Zec, a  razriješeni članovi su Slavko Đapić i Ivo Andrijašević.

Prema usvojenom rješenju o utvrđivanju prijedloga  rješenja o imenovanju mrtvozornika za područje Grada Makarske dr.Tanja Vranješ i dr.Vida Olujić su predloženi županijskoj Skupštini za imenovanje doktora medicine koji utvrđuju nastup smrti.

S. Eljuga: Štima li sve u sustavu zaštite i spašavanja?

Jednoglasno je usvojen i zaključak o utvrđivanju analize stanja i donošenja smjernica za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području grada Makarske u 2013.Vijećnik Stjepan Eljuga je naglasio kako je za to planirano milijun i 700 tisuća kn i u proračunu za 2013., i  na papiru je sve sjajno, no on je predložio da se razmisli o održavanju jedne vježbe kojom bi se provjerilo štima li sve. Eljugi je odgovorio načelnik Stožera zaštite i spašavanja Ivan Ivanda podsjetivši da je Stožer na proljeće ove godine održao dvodnevnu vježbu u Divuljama, na temu kako postupati u slučaju potresa u Makarskoj, koja je ocijenjena uspješnom.

Šibenska ulica

Prema rješenju o izmjeni i dopuni Rješenja o određivanju naziva ulica  i trgova u gradu Makarskoj, koji su vijećnici usvojili, dobili smo Šibensku ulicu. Šibenska ulica je paralelna sa Splitskom i Zadarskom ulicom. 

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh