Kontraadmiral Urlić – U 156. brigadi HV-a disali smo kao jedan

U Uredu gradonačelnika 22. prosinca za kontraadmirala Antu Urlića, prvog zapovjednika 156. brigade HV-a, danas zamjenika načelnika Glavnog stožera HV-a, upriličeno je primanje na kojem su mu se na svemu što je napravio za legendarnu postrojbu zahvalili dogradonačelnici Ivan Ivanda i Ante Novak, uručivši mu umjetničku sliku na dar.

-S pravom se može reći kako je Ante Urlić, koji je sada zamjenik načelnika Glavnog stožera HV-a, legendarni zapovjednik 156. brigade Hrvatske vojske, i hvala mu za sve što je napravio u stvaranju države i obrani Domovine. Međunarodna zajednica nije nam bila sklona, a bili smo goloruki, ali s jakim duhom i odlučnošću da obranimo svoje. Ti dani trebaju nam danas biti inspiracija kada se nalazimo pred drugačijim izazovima. Ovim riječima dogradonačelnik Ivan Ivanda prisjetio se vremena Domovinskog rata i stvaranja 156. brigade HV-a koja obilježava 21. obljetnicu, a zapovijedao joj je Urlić. U znak zahvalnosti u ime Grada Makarske darovao mu je umjetničku sliku, rad makarske akademske slikarice Sanje Srzić, u želji da ga podsjeća na Makarsku. Dogradonačelnik Ante Novak osvježio je sjećanje na prve dane Brigade kada je postrojbi ‘dao’ 400 uniformi. Našim braniteljima bilo je draže dobiti to nego mercedes, jer su srca kucala za Hrvatsku, istaknuo je.

Kontraadmiral Urlić je zahvalivši se na daru kazao kako je on posvećen svim braniteljima kojih nema s Makarskog primorja, Vrgorca, Omiša. Tih dan nije trebalo biti samo vojnik već i psiholog, a meni je 156. brigada nakon obitelji, bila sve. Kroz nju je prošlo pet tisuća pripadnika, na položajima od Sinja do Konavala. U njoj smo disali svi kao jedan, ustvrdio je, izrazivši zadovoljstvo što ga je u njoj naslijedio Tonći Mendeš, a Ivan Nemčić je bio načelnik Stožera.

Naglasio je kako mu je bila čast rukovati se s oslobođenim generalima Gotovinom i Markačem, ponosni smo da je konačno potvrđeno da je Oluja donijela slobodu hrvatskom narodu, nismo vodili zločinački već obrambeni rat, kazao je kontraadmiral Urlić.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh