Himnom vrtića otvoreni 17. dani Dječjeg vrtića ‘Biokovsko zvonce’

Kačićev trg postao cvjetni trg

Od 7. do 11. svibnja svaku večer na Kačićevu trgu bit će puno dječjeg žamora i veselja jer otvoreni su 17. dani vrtića ‘Biokovsko zvonce’. Na početku je bilo vrlo svečano jer su djeca Zvončice izvela himnu vrtića. Svakog dana do petka predstavit će se po jedan vrtić i to radionicama koje su marljivo radili cijelu godinu

Odjeveni u makarsku narodnu nošnju djeca iz vrtića Zvončica odvažno su premijerno izvela himnu Dječjeg vrtića ‘Biokovsko zvonce’,  za koju je tekst napisala Anela Kekez, a uglazbio Ivan Srzić. Time je na Kačićevu trgu 7. svibnja označen početak 17. dana Dječjeg vrtića ‘Biokovsko zvonce’, manifestacije koja na nekoliko dana ispuni grad pjesmom, plesom i dječjim stvaralaštvom.

Sve je to i najavila Tea Mlikota, zamjenica ravnateljice vrtića, podsjetivši da sve ono što djeca nauče u vrtiću oblikuje ih za cijeli život. Još jednom podsjetila je na vrijednosti kojima djecu treba učiti; od zajedništva, humanosti, plemenitosti, poštenja. Zahvalila je na potpori u organizaciji manifestacije i to hotelima Biokovka, Osejava, te Odjelu za društvene djelatnosti Grada Makarske.

Prvi dan u znaku predškolaca

Kačićev trg postao je cvjetni trg. Ispunjen predškolcima odjednom je postao najljepša proljetna livada na kojoj se cvijeće njihalo u znaku muzike za ples. Praćeni pogledima roditelja tako su mali Makarani, koji će se uskoro oprostiti od vrtića,  jer najesen kreću u školu, kroz pjesmu i pokrete pokazali kako su već svladali slova abecede, brojanje, ali i da jako vole plesati u rock ritmu.

Kako reći ne i osjećati se dobro

U okviru Dana vrtića u hotelu Osejava Marija Mojaš Andrijašević, prof., voditeljica seminara Familylaba, održala je predavanje na temu ‘Kako reći ne i osjećati se dobro’, a koje je pratilo stotinjak odgajateljica i prosvjetnih djelatnika.

Djeci je teško reći NE, a svaka generacija roditelja nalazi načina kako se nositi s tim izazovom u odgoju djeteta, jer same majke i očevi nisu odgajani u istim društvenim prilikama, a koje isto utječu na uspostavljanje zdrave komunikacije s djetetom, istaknula je. Prije tridesetak godina djeca su roditeljima uglavnom govorila samo DA, ali posljednjih petnaestak, pod utjecajem potrošačkog društva, to se promijenilo. Kako bi se izbjegli konflikti s djecom, traži se način kako  uspostaviti dobre odnose i kada djeca kažu NE. Preduvjet za to je da treba razviti dobar osobni jezik, dakle, da dijete ima jasnu sliku kakvi su njegovi roditelji, jer po tom obrascu ono gradi svoj. Primjerice, ako je roditelj ljubazan i on će slijediti taj primjer. Kako i kada reći NE odgovora nema, treba ga potražiti u nama samima. Taj način djeci pomaže da razvijaju empatiju, samosvijest i socijalne vještine, a odraslima da rastu i odrastu. Tek kad smo jasni dajemo mogućnost drugim ljudima da nas upoznaju i gdje su nam granice. Čarolija je reći djeci što želimo i zašto želimo, jer ona obično samo žele, ali te želje nisu usklađene sa stvarnim potrebama. Roditeljsko NE razvija samosvijest kod djece. Što je više ljubavi, to je manje prilike za izgovoriti NE, naglasila je Marija Mojaš Andrijašević uz preporuku – Ne ulazite u sukob s djetetom. Dajte mu prilike da razmisli, pogleda u sebe, jer dijete najviše što želi su sretni roditelji.

  • piše Jasna Morović
  • snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh