GSS spasio izletnike na Biokovu

Iako je Park prirode Biokovo službeno zatvoren, lijepo vrijeme izmamilo je veliki broj posjetitelja koji se biokovskom cestom upute prema Svetom Juri (1762 m)bez odgovarajuće opreme. Makarski GSS uspješno je odradio posljednju akciju u 2012.

Gradski centar ‘Osejava’ Makarska 31. prosinca u 13,33 sati preko Centra 112 Split zaprimio je poziv za pomoć izletnicima koji su zapeli autom u snijegu na Biokovu.

-Konferencijskom vezom uspostavljen je kontakt sa unesrećenima i u razgovoru smo saznali da se radi o dvoje talijanskih državljana, koji su osobnim automobilom zapeli u snijegu na cesti prema vrhu Svetom Juri. Upozoreni su da ništa ne poduzimaju već da se griju u autu i da pomoć dolazi što je najbrže moguće. Prema informacijama i situaciji dvojica spašavatelja makarske stanice HGSS-a krenuli su u pomoć sa svom potrebnom opremom i terenskim vozilom –  doznajemo od Stipe Bušelića, voditelja makarskog GSS-a.

U 14,47 sati spašavatelji su bili pored unesrećenih koji su se nalazili na predjelu Kupušnjak na nadmorskoj visini od 1400 metara. Uz pomoć vitla auto je izvučeno 40 metara s nizbrdice na ravni dio ceste otkuda je mogao nesmetano nastaviti spust s planine.

Kako je Park prirode Biokovo službeno zatvoren od 1. studenog za posjet ne postoji nikakva zapreka ili nadzor koji može spriječiti radoznale turiste da „na vlastitu odgovornost“ krenu u biokovske vrleti, a onda se dogodi problem i gorska služba mora intervenirati. Tipična intervencija koja se svake godine ponavlja više puta, uspozorava Bušelić.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto: Makarski GSS
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh