Voda bez najave od 1. siječnja skuplja 1 kn po m3

Računi u veljači veći za petnaestak  kuna!

Valja znati da svi  gradovi u Hrvatskoj od 1. siječnja ove godine troše vodu po većim cijenama i to će osjetiti na računu u veljači. Poskupljenje je uvedeno u svim  hrvatskim gradovima i to bez ikakve najave ili obrazloženja.

Naime,  razlog poskupljenja je uredba  kojom je Vlada u ljeto prošle godine povisila iznos naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu voda s primjenom od 1. siječnja 2013.  Do sada se nije nitko predomislio. I  primjena te odredbe je u tijeku pa se možemo nadati većim računima već sljedećeg mjeseca.

Voda će biti skuplja jednu kunu po kubiku i to ćemo osjetiti već na računu u veljači za potrošenu vodu u siječnju ove godine.

-U Makarskoj je jedan kubični metar vode u domaćinstvu  8,72 s PDV-om plus još 25,52 kn po mjerilu. U industriji je 11,25 kn po metru kubičnom. E sada će se na svaki m3 umjesto 0,80  kn naknade za korištenje voda platiti 1,35 kn i naknade za zaštitu voda umjesto 0,90 sada 1,35 kn po m3. Dakle, ukupno povećanje je jedna kn po metru kubičnom, obrazložila nam je Ela Zelić, šefica računovodstva u Vodovodu Makarska.

No, kuna po kuna pa će ukupan račun prosječne makarske obitelji biti po osnovi ovog poskupljenja veći za 12 do 15 kn u zimskim mjesecima, a ljeti kada je potrošnja oko 20 kubičnih metara bit će veći za 20 kn.

  • Piše Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh