Makarski HNS – Otpisati dugovanja sportskim udrugama

Na konferenciji za novinare makarske podružnice HNS-a koju su održali predsjednik Zlatko Lalić i gradski vijećnik Miroslav Dudaš tema je bila kako izvući makarski sport iz krize, ne pričom već konkretnim prijedlozima, a založili su se za više financijskih sredstava Gorskoj službi spašavanja iz gradskog i općinskih proračuna.

Na tragu obećanja kako će redovito održavati konferencije za novinare makarski HNS to je učinio ponovno 27. siječnja u Vatrogasnom domu, a glavna tema o kojoj su govorili predsjednik Zlatko Lalić i gradski vijećnik Miroslav Dudaš bila je sport, točnije kako ga ozdraviti.

Dudaš je sagledavajući problematiku ustvrdio kako je do krize došlo prije dvije godine kada sportske udruge nisu dobile obećanih oko 650 tisuća kuna iz Gradskog proračuna. Ta dubioza se nastavila, i svoja rješenja je dao kroz nekoliko kratkoročnih mjera. Prvo bi trebalo otpisati dugove sportskim udrugama i početi od nule. Potom osigurati sportskim udrugama koje se natječu besplatnu dvoranu, bazen i terene. Udruge bi morale dostaviti svoje planove rada, financiranja i natjecanja. Jer, ustvrdio je, neki friziraju podatke i dobivaju novac koji im ne pripada. U svemu treba uvesti red i nadzor. Kako bi se omogućilo neometano financiranje, valja uvesti red u naplati javnoprometnih površina grada iz kojih pritječu sredstva u Gradski proračun, a potom se daje udrugama. Veliki pomak bio bi objedinjavanje nabave za sportske udruge kao i korištenje prijevoza. Dugoročnim mjerama kao što je stimuliranje sponzora došlo bi se do više novca, a na način da se poduzetnike i obrtnike rastereti komunalne naknade i drugih davanja. Kao izlaz za povećanje broja terena i prostora vidi obnovu male dvorane na Gradskom sportskom centru i to modelom javno-privatnog poduzetništva. Time bi se dobio kvalitetan prostor i gledalište s 250 mjesta. Riječi je bilo o solarizaciji u Makarskoj, a o toj temi, jer imamo 2870 sunčanih sati u godini, riječi će biti više idući put.

Zlatko Lalić progovorio je o problemima s kojima se susreće Gorska služba spašavanja, a to su u najvećoj mjeri financije. – Članovi GSS-a stalno su izloženi opasnosti, ali hrabri su i ne misle kako sebe sačuvati već spasiti živote drugih. Međutim, to se slabo prepoznaje i nemaju dovoljno novca za potrebe službe. Apeliram na Grad Makarsku i općine Primorja da ih financiraju zajedničkim projektom. Malo se misli o tome kako svaki spašeni čovjek, ljeti turisti, pronose ime GSS-a, sigurnosti u Hrvatskoj, a s druge strane GSS sve to radi volonterski. Imaju hrabro srce, ali za rad je potreban novac, pohvalio je makarski GSS Lalić.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh