Noć uživanja u Gradskom muzeju Makarska

Likovna instalacija, glazba, stalni postav,film, foto građa…

I u Makarskoj kao diljem Hrvatske 25. siječnja upriličen je bogat program manifestacije «Noć muzeja 2013.». Manifestacija je održana u Gradskom muzeju pod nazivom „Crveno–crno“. Iz godine u godinu ta manifestacija privlači sve više posjetitelja, a organizatori se trude sadržajnim programom tu noć u muzejskom prostoru učiniti što zanimljivijom

I u Makarskoj su mnogi 25. siječnja za večernji izlazak odabrali Gradski muzej gdje je u okviru manifestacije «Noć muzeja 2013.» upriličen zanimljiv program koji je od 18 sati potrajao do jedan sat. Zanimljiva likovna instalacija pod nazivom „ Crveno – crno“, postavljena u središnjoj izložbenoj prostoriji, privukla je pozornost i divljenje posjetitelja. Mlade autorice instalacije, akademske slikarice Ana Polić Pavlinović, Edita Brtan Pivac i Ivana Glibota, kako ističu, u nakani trenutačnog oživljavanja grčke mitologije u Warholskom stilu, asocijativno dodiruju i recentnu arheološku djelatnost i samog Gradskog muzeja. Postava instalacije omogućila je i drukčije kretanje kod razgledanja uvoda u muzejski stalni postav. Njom je predstavljen i scenski okvir za koncertni nastup makarske rock-skupine „O + u njihovim autorskim izvedbama, ali i obradama tradicionalnih glazbenih idioma – blues, country, folk… Njihov nastup upotpunio je program koji je zapravo otpočeo prikazivanjem fotografija s arheoloških istraživanja na Sv. Petru u Makarskoj 2011.- 2012., ali i u pećini Bubnjavača, odnosno sekvenci autorskog art-filma Ive Mozare i snimatelja Gorana Morovića, s pojedinim scenama snimljenim i u Gradskom muzeju Makarska. Tijekom manifestacije priređena je prigodna prodaja muzejskih izdanja, kataloga i časopisa. Noć muzeja u Makarskoj bila je prigoda uistinu za jedan neobičan i sadržajan večernji izlazak, lijepo druženje i uživanje u umjetnosti.

Do sada najbolji program za Noć muzeja

- Potrudili smo se ove godine napraviti sadržajniji program i zasigurno je bolji i kvalitetniji od dosadsašnjih godina. Imamo likovnu instalaciju triju makarskih autorica s prikazom motiva iz grčke umjetnosti, glazbeni dio programa zahvaljujući makarskoj grupi «0 plus». Uz stalni muzejski postav u dvije prostorije tijekom noći je realiziran prikaz fotografija s arheoloških istraživanja na Sv. Petru i u pećini Bubnjevača, koje se cijelo vrijeme vrte, i u drugoj prostoriji autorski film Ive Mozare i Gorana Morovića koji je malo dokumentarni, malo umjetnički, ali sve tematski vezano s muzejom, zadovoljno će Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja Makarska koji naglašava iznimnu kvalitetu i dobru posjećenost Gradskog muzeja Makarska u Noći muzeja 2013.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh