Savjetovalište ‘Lanterna’ oplemenjuje vrijeme: Na radionicama djeca izrađivala lutke i roditelje iznenadili predstavom

Savjetovalište ‘Lanterna’ oplemenjuje vrijeme: Na radionicama djeca izrađivala lutke i roditelje iznenadili predstavom
Savjetovalište Lanterna je od 9. od 13. siječnja organiziralo pet radionica izrade lutaka i scenografije od papira čija je voditeljica bila profesionalna lutkarica iz Rijeke Božena Delaš.

Na radionici je voditeljica s osam polaznika radila na razradi projekta San I. B. Mažuranić u kojem su se miješali likovi iz glave i likovi iz bajki – domaći, Malik Tintilinić, Regoč, Kosjenka, Ribar Palunko, žena, sin Vlatko, morski čarobni svijet – Zora djevojka, Šegrt Hlapić, majstor Mrkonja, Crni čovjek. Likovi iz jedne priče uskaču u drugu, snovi prestaju i počinju tako da se likovi ne stignu vratiti u “svoju” priču već ostaju ili se pojavljuju u novoj priči te mijenjaju tijek radnje…

Priča je nastala kreativnim pisanjem, koristila se forma pripovjedača i dijaloga s podjelom uloga, te koncept kora za pojedine grupne scene.

Scenografija i lutke su se izrađivali od papira i kartona tehnikom savijanja papira, rezanjem i lijepljenjem. Na taj način su polaznici izradili likove, pojedine prizore, naznake prostora i na posljednjoj radionici lutkarsku predstavu izveli pred svojim roditeljima.

-Ovakve i slične kreativne radionice potiču djecu da učenjem kroz druženje i razmjenu iskustva sami stvaraju svoj kreativni prostor te komuniciraju s drugima kroz svoj scenski izraz. Djeci se pružaju različite mogućnosti ovisno o afinitetima i potrebama djece – ističu u Savjetovalištu Lanterna.

 

 

 

 

J.M./Lanterna

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh