Čelniku lovačke udruge ‘Biokovo’ otrovan pas

Pas je s teškim simptomima trovanja pronađen u svom ograđenom prostoru, a iako postoji mogućnost da se radilo o namjernom činu, slučaj za sada nije prijavljen policiji

Predsjedniku makarske lovačke udruge ‘Biokovo’ Draganu Srziću otrovan je jedan od njegovih pasa ljubimaca, njemački kratkodlaki ptičar, kojeg je u teškom stanju Srzić u četvrtak ujutro pronašao iza svoje obiteljske kuće u Fortisovoj ulici. Nesretna životinja ubrzo je uginula, a s obzirom da je pronađena u svom ograđenom prostoru unutar kućnog dvorišta postoji čak i sumnja da se radilo o namjernom činu, odnosno da mu je netko tijekom večeri dobacio otrovani mamac. Ipak, Srzić se po svemu sudeći (još) nije obratio policiji, jer su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili da za sada nisu zaprimili nikakvu prijavu o trovanju psa u Makarskoj.

Gubitak pet godina starog ljubimca u svakom je slučaju jako pogodio čelnika makarske lovačke udruge što je i sam priznao u kratkom telefonskom razgovoru kazavši da se osjeća kao da je izgubio člana obitelji. Ipak, više detalja o samom slučaju nije otkrio, dodavši da mu je o toj temi još uvijek previše teško pričati.

Za sada nije poznato kakav je otrov usmrtio Srzićeva ptičara, no prema mišljenju makarske veterinarke Ivane Bašić, pas je najvjerojatnije pojeo snažan neurotoksin umetnut u komad mesa. Zbog činjenice da se sve dogodilo u noćnim satima, teško mu je itko mogao pomoći jer je u takvim situacijama brza reakcija najvažnija.

- Nažalost, nove generacije otrova poput onih za travu ili miševe vrlo su letalne iako terapija, naravno, postoji. Sve zavisi o pojedenoj količini te vremenu u kojem vlasnik zamijeti simptome, jer ukoliko se reagira u roku od pola sata ili sat, životinju se može izliječiti – kazala je Bašić, dodavši da je posljednji slučaj trovanja u Makarskoj zabilježila prije tri tjedna.

  • Piše Ozren Franić
  • foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh