Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Gradonačelnik Makarske i načelnici općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora na zajedničkom sastanku: Od župana zatražili raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju laboratorija u makarskom Domu zdravlja

Gradonačelnik Makarske i načelnici općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora na zajedničkom sastanku: Od župana zatražili raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju laboratorija u makarskom Domu zdravlja

Gradonačelnik Makarske i načelnici općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora na zajedničkom sastanku: Od župana zatražili raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju laboratorija u makarskom Domu zdravlja
Na inicijativu gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića danas je u 10 sati u gradskoj vijećnici održan sastanak na temu Zdravstvena zaštita na području Makarske rivijere (problematika) Doma zdravlja na kojem su nazočili načelnici općina Brela, Baška Voda, Tučepi i Podgora (sastanku se nije odazvao jedino načelnik općine Gradac). Uz gradonačelnika Makarske, kao predstavnici Grada, sastanku su prisustvovali i predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić te zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić.

Povod za sazivanje zajedničkog sastanka sa svim čelnicima općina Makarskog primorja je novonastala situacija u Domu zdravlja u Makarskoj vezana za rad laboratorija.

Nakon rasprave, prihvaćeno je da se prijedlozi gradonačelnika Tonćija Bilića formuliraju kao zaključci sastanka te upute županu Zlatku Ževrnji, ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomiru Petricu, predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Nasiću te članu Upravnog vijeća Damiru Mendešu.

Zaključeno je da se od župana Splitsko-dalmatinske županije, na temelju članka 40. i 41. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, traži raspisivanje natječaja za davanje u koncesiju laboratorija u Domu zdravlja SD županije – ispostava Makarska.

Ako se ne raspiše natječaj za koncesiju, od čelništva Splitsko-dalmatinske županije i ravnatelja Doma zdravlja traži se da što prije (u roku od 60 dana) nabave i instaliraju opremu za laboratorij u Makarskoj, a dok se ne nađe inženjer medicinske biokemije koji bi radio u Makarskoj nedostatak kadra riješi na način da laborantice koje su zaposlenice Doma zdravlja vrše analizu uzoraka u Makarskoj, a kontrolu nalaza obavlja inženjerka koja radi u laboratoriju u Vrgorcu.

Od Uprave Doma zdravlja traži se redovito održavanje sastanaka sa gradonačelnikom Makarske i načelnicima okolnih općina koji moraju imati uvida u stanje zdravstvene zaštite na ovom području i radu Doma zdravlja, a sve s ciljem uspostavljanja partnerskog odnosa između uprave i predstavnika lokalnih jedinica čijim stanovnicima ispostava u Makarskoj pruža zdravstvenu skrb.

- Nakon današnjeg sastanka, mogu najaviti da Grad Makarska pokreće inicijativu za izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer ne želimo da se u budućnosti ponovi ovakva situacija. Želimo problem podignuti na saborsku razinu, te je dogovoreno da u najkraćem roku počnemo s prikupljanjem potpisa za peticiju za povrat Doma zdravlja u vlasništvo jedinica lokalne samouprave – izjavio je gradonačelnik Makarske.

 

MP/IvoR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh