Vi ste ovdje:Početna » Život » Mogućnosti razvoja cikloturizma u Makarskoj: Ogroman potencijal za kvalitetno produljenje sezone

Mogućnosti razvoja cikloturizma u Makarskoj: Ogroman potencijal za kvalitetno produljenje sezone

Mogućnosti razvoja cikloturizma u Makarskoj: Ogroman potencijal za kvalitetno produljenje sezone
Biciklistički savez i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije te Turistička zajednica grada Makarske organizirali su prezentaciju Bike & Bed usluga. Na početku danas održane prezentacije u hotelu Biokovo skup je pozdravio Jure Brkan ispred makarske TZ-a istaknuvši kako se kod nas tek razvija ovaj oblik pružanja usluga koji je u svijetu jako razvijen i koji ostvaruje veli broj noćenja. Joško Stela, direktor TZ Županije je najavio kako se ove godine ide na dva sajma ciklo turizma i to u Italiju i Njemačku s ciljem ostvarenja što boljeg bookinga. Prezentacija je održana na temu “Bike objekti, agencije i usluge – mogućnosti za razvoj ponude za cikloturiste”. Vodio ju je predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Denis Špadina. Istaknuta je važnost razvoja cikloturizma u županiji. Kako je izloženo cikloturizam u Europi broji preko 20 milijuna cikloturista koji ostvare oko 45 milijardi eura prometa godišnje što je veći promet nego što ostvari turizam kruzera. Posebno je Špadina, istaknuo rezultate koji su ostvareni u posljednje tri godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a kojih je i područje Makarske rivijere sastavni dio. Tako je označeno 3500 km staza na 97 cikloturističkih ruta, 5 cikloturističkih karata, licencirano je 45 bike vodiča, organizirano 10 novih biciklističkih utrka te zaposleno 100 osoba u ovom segmentu turizma. Na području Županije velike su mogućnosti za zapošljavanje biciklističkih vodiča i otvaranje agencija za cikloturizam.

- Radi svega navedenog iz godine u godinu raste potreba za tzv. bed&bike smještajnih jedinica u našoj županiji. Oznaka bed&bike znači da smještajni kapaciteti biciklistima, osim jednog noćenja, nude zaključavanje bicikala, minimalni servis za popravak te pranje i sušenje potrebne opreme.

- S ovim projektom na području naše županije krenulo se 2014. godine od nule da bismo sada razgovarali o 5 milijuna eura zarade. U prve tri godine razvijali smo infrastrukturu, a sada usluge. Sada se planira u projektu još educiranih i licenciranih vodiča, a osobito agencija koje se bave cikloturizmom. Mnogi hoteli su se uključili, a s obzirom na benefit nema dvojbe da će i privatni iznajmljivači. Nakon prezentacije u Gradcu i Podgori javilo nam se oko stotinjak iznajmljivača – istaknuo je Denis Špadina. Prezentirao je ovom prigodom uvjete pod kojima se može baviti cikloturizmom, kako treba smještaj opremiti za taj vid usluge, kako se educirati i slično. Cilj ove inicijative privatnih iznajmljivača je unapređenje postojeće turističke ponude uz produljenje sezone u Makarskoj. Osim toga bike&bed koncept dodatni je sadržaj i dodatna vrijednost za čitavo mjesto.

Nenad Židić, tajnik Biciklističkog kluba “Makarska” ne slaže se s iznesenim podatkom da se 2014. krenulo od nule jer je ovaj klub do tada  puno toga napravio. Goran Zeljko je mišljenja kako vodiči za biciklizam sukladno zakonu trebaju proći stručnu edukaciju. Prezenteri projekta su odgovorili kako su vodiči prošli  obuku i kako  i strane agencije traže vodiče s našom licencom.

J.Glučina/ IvoR

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh