Makarska razvojna agencija MARA: Grad olakšao put za povlačenje novca iz nacionalnih i fondova EU

Makarska razvojna agencija MARA: Grad olakšao put za povlačenje novca iz nacionalnih i fondova EU
Makarska razvojna agencija MARA od listopada 2016. godine djeluje sa svrhom gospodarskog razvitka i stvaranja poduzetničke klime, te promoviranja gradskih potencijala. Za samo tri mjeseca djelovanja u prošloj godini uspješno je aplicirala više projekata na natječaje nacionalnih i EU fondova sukladno potrebama grada i relevantnim strateško-planskim dokumentima, a za što je podneseno Izvješće o radu Agencije na posljednjoj sjednici Gradskog vijeće Grada Makarske.

 Aplicirani projekti od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2016.

”Sanacija ulice Stjepana Radića, Ulice kralja Zvonimira i Ulice Put Makra” za podnositelja Grad Makarsku čij je cilj saniranje kolno-pješačke prometnice odvojak Ulice Stjepana Radića, dio Ulice kralja Zvonimira uz uređenje pješačkih površina te kolno-pješačka ulica Put Makra s vezom na D8.

”KLIKERaši – program rada s potencijalno darovitim učenicima u Makarskoj” za podnositelja Grad Makarsku čiji je cilj poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini.

”Poduzetnički inkubator grada Makarske – InCoBiz” čiji je cilj stvaranje nove poduzetničke potporne institucije kao servis gospodarskom i civilnom sektoru grada.

U Agenciji MARA sada rade dvije stručne suradnice: Ana Radić i Lidija Vukadin Vranješ. Ukratko su nam otkrile što se trenutno u Agenciji radi i kakvi su planovi.

Projekti i prijave koji se pripremaju

-Sukladno indikativnom planu objave natječaja iz OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. i OP Ljudski potencijali 2014.-2020. MARA je izradila plan rada koji se referira na relevantne natječaje koji su se opet vezali uz konkretne ideje i iskaz interesa relevantnih dionika; kao što su: ”Umjetnost i kultura za mlade”, Kapitalne pomoći gradovima i općinama, Umjetnost i kultura “54+” ,Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja’’ gdje bi se povezali sa Savjetom mladih i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, te Energetska obnova javnih ustanova – ističe Ana Radić.

Na kojim se konkretno aplikacijama radi?

Lidija Vukadni Vranješ naglašava povezanost rada Agencije i raznih udruga koje su bile uključene i u gore navedene aplikacije.

- Grad je za 2017. godinu raspisao natječaj za financiranje udruga za što je MARA bila tehnička pomoć udrugama za kvalitetnu pripremu njihovih projekata s obzirom na to da je ove godine ista bila zahtjevnija u odnosu na prethodne godine.Na županijske i nacionalne natječaje već smo do sada prijavili nekoliko projekata za Turističku zajednicu i nekoliko gradskih udruga.U cilju prijave projekata na natječaje iz Programa EU, prvenstveno prekogranične i transnacionalne suradnje povezali smo se s nekim gradovima prijateljima kao i gradovima s kojima dijelimo zajedničku kulturnu baštinu.Nakon jednogodišnje pauze organizira se Poslovni uzlet koji kroz različita tematska područja nudi mogućnosti usavršavanja kako gospodarskog tako i civilnog sektora – ističe Lidija Vranješ Vukadin.

 

Rekonstrukcija igrališta na Velikom Brdu

Uskoro će biti objavljen natječaj iz Programa ruralnog razvoja na koji se planira aplicirati projekt Rekonstrukcija dječjeg igrališta u naselju Veliko Brdo kao i natječaj za projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta.

I za kraj valja naglasiti kako će Agencija MARA biti nositelj izrade strategije grada Makarske koje predstavlja osnovni i najvažniji strateško-planski dokument koji stvara okvir daljnjeg razvoja grada.

Makarska razvojna agencija MARA uz navedeno djeluje kao savjetodavno tijelo koje je na usluzi građanima ako žele neki savjet ili pomoć pri razvoju svoje projektne ideje.

 

Makarska razvojna agencija aktivno radi

Grad Makarska je osnovao Razvojnu agenciju MARA čija je glavna misija aktivno djelovanje na privlačenju sredstava iz domaćih i EU fondova u suradnji s gospodarskim subjektima, javnim institucijama i ostalim dionicima. Formalno je Agencija MARA s radom započela 24. kolovoza 2016. Od 1. listopada je radio jedan zaposlenik i v. d. ravnatelja, a od prvog dana ove godine u Agenciji MARA je zaposlena još jedna osoba. Danas u Agenciji Mara radi dvije stručne suradnice i to na adresi Franjevački put 2 (upravna zgrada na sportskom centru).

 

 

Janja Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh