Slanjani podarili ‘primorski pjat’, ‘malo more’ i ‘stonsku tortu’

Vatro gastro show po zamisli i organizaciji DVD-a Makarska 9. veljače ugostio je ekipu koju su činili članovi Vatrogasne postrojbe Slano i Dubrovačkog primorja. Na pjatu su prezentirali delicije spremljeno od ribe i školjaka, a sve začinili slatko čarolijom – ‘stonskom tortom’. Ivo Franušić, voditelj gastro-ekipe ponosan je na desetku, doduše malo krnju, ali ostat će zapamćeni kao gosti koji su u kužini pripremali jelo od tog dana izvađenih školjaka, uz taktove pjesama Makarana Damira, Roberta i Igora.

Publika, te žiri koji su činili Dražen Glavina, Ivan Kuvačić i Jadran Puharić, s pravom su očekivali kako će Vatrogasna postrojba Slanog i Dubrovačkog primorja, inače treća gostujuća ekipa Vatro gastro showa, natjecanja koje mu je ovo bilo peto nadmetanje, ponuditi jela s okusom mora.

To se stvarno i dogodilo, i tako su se na stolu našle prave delicije. Ekipa u sastavu Ivo Franušić, Antun Kraljević, Mateo Jerinić i Mišo Tepšić, s puno ljubavi i mota prezentirala je predjelo ‘primorski pjat’ (riblja pašteta, slani inćuni i srdele, kamenice), a potom i glavno jelo ‘malo more’ (zeleni rezanci s plodovima mora kamenice, mušule, brbavice). Žiri im je dao 114 bodova, a publika 540 bodova, sveukupno okrnjenu desetku. Smanjenje dojma ide na račun kritike kako je predjelo bilo neravnomjerno u slanosti, a i da je petrusin završio gdje nije trebao.

Kako su Slanjani i Primorci u svom društvu u kužini imali glazbeni trio (Robert Puharić Dumin, Damir Gojak i Igor Gojak), pretpostaviti je da je vrsne kuhare ponijela pjesma, a u toj ljepoti, sve im se učinilo savršenim, što ipak nije bilo. Međutim, ‘stonska torta’, slastica načinjena od makarula i čokolade, sve je ostavila bez daha kako zbog posebnosti namirnica tako i okusa.

Ovo je prvi put da stanje u kužini i pri prezentiranju jela nije koordinirao Joze Škrabić. Ali, iako je bio daleko od Makarske, u Pragu, stalno je bio u telefonskom kontaktu s bazom – razdraganim vatrogascima i gostima, a koji su još jedanput pokazali zajedništvo zbog kojega se svatko veseli Vatro gastro showu, oni koji kužinavaju i drugi, čija mjesta čekaju na degustaciju.

U petak kuha Josip Rajčević

Na programu Gastro vatro showa u petak (16. veljače) na redu su domaće snage. Boje makarskog DVD-a branit će ekipa Šurikeni s voditeljem Josipom Rajčevićem.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto DVD Makarska
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh