Priča o bosanskim piramidama zanimljiva Makaranima

Bosanski arheolog Semir Osmanagić održao je poduže predavanje o projektu ‘Bosanska dolina piramida’ lijepo napunivši kongresnu dvoranu hotela Park

U sklopu jadranske turneje, koja obuhvaća osam nastupa od Dubrovnika do Zadra, bosanskohercegovački arheolog Semir Osmanagić, autor teorije o postojanju kompleksa piramida kod gradića Visokog u srednjoj Bosni, u nedjelju je posjetio i Makarsku. Njegov ponovni posjet našem gradu izazvao je popriličan interes, tako da je u hotelu Park Osmanagićevo izlaganje dočekalo barem 70-ak posjetitelja, lijepo popunivši kongresnu dvoranu.

Šest godina rada na projektu

piramide predavanje 006-Gotovo sve što nas uče o drevnoj prošlosti je pogrješno. Porijeklo čovjeka, civilizacija, piramida, sve je krivo- započeo je tim riječima Semir Osmanagić dva i pol sata dugo predavanje obogaćeno gomilom fotografskom i filmskog materijala u kojima spretno povezuje impozantne piramidalne građevine u Egiptu, južnoj i srednjoj Americi te ostatku svijeta s vrlo interesantnim brdom kod Visokog u kojem je, ako su u pravu Osmanagićevi protivnici, priroda u najmanju ruku napravila jedinstven posao. Iako se u dosadašnjih šest godina rada na projektu bosanskih piramida susreo s čitavim nizom prepreka, od otvorenog bojkota dobrog dijela znanstvenih krugova ne samo u Bosni, nego i dalje u Europi i svijetu, Osmanagićeva teorija o postojanju najveće svjetske piramide u našem bliskom susjedstvu istovremeno je naišla i na podjednako mnogo odobravanja od strane drugog dijela stručnjaka te brojnih entuzijasta koji jedinstvene oblike kod Visokog ne mogu prihvatiti kao običnu prirodnu građevinu.

Bosanski Indiana Jones

piramide predavanje 017Iako se prava istina po svemu sudeći neće saznati još godinama, sam posjet na ovom vrlo zanimljivom predavanju pokazuje da je, barem u Makarskoj, ‘bosanski Indiana Jones’ kako nazivaju Semira Osmanagića, stekao brojne simpatizere. Kako i ne bi, pogotovo ako čovjek ispuni životno djelo i dokaže da se u srednjoj Bosni nalazi zapravo čitava dolina s pet prastarih piramida čije bi postojanje ne samo uzdrmalo zapisanu povijest Bosne, Europe pa i svijeta, nego je i natjeralo na potpuno prekrajanje.

  • Piše Ozren Franić
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh