Grad Makarska zaposlio tri vježbanika-volontera

Grad Makarska u kolovozu prošle godine krenuo je s Programom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, te je zaposlio 3 vježbenika-volontera radi omogućavanja  mladim osobama bez iskustva, ili s iskustvom do godine dana, stjecanje radnoga iskustva u struci.

Vrijeme stručnoga osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa uračunava se u radno iskustvo na odgovarajućim poslovima. Po obavljenom stručnom osposobljavanju osoba može polagati državni stručni ispit ili neki drugi ispit koji je propisan aktom poslodavca (npr. arhivar, daktilograf i sl.).

S obzirom da Grad Makarska želi potaknuti i druge gradske subjekte na zapošljavanje mladih, visokoobrazovanih osoba koje žive u gradu, u cilju njihova konkuriranja na tržištu rada, Grad je u tom smislu uputio pismo preporuke gradskim poduzećima, javnim ustanovama i gospodarskom sektoru i stoji na raspolaganju za savjetovano-administrativnu pripremu Plana prijema na stručno osposobljavanje za ovu kalendarsku godinu.

Kroz stručno osposobljavanje za rad mladi polaznici imaju plaćeno obvezno mirovinsko osiguranje, te mjesečnu novčanu pomoć za pokrivanje osnovnih potreba u iznosu od 1.600,00 kn. Oba se iznosa pokrivaju iz sredstava Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja, te poslodavac stoga nema financijski izdatak. U ovom partnerstvu poslodavac daje mogućnost učenja, prenosi svoje znanje i na taj način sudjeluje u stvaranju budućih stručnjaka za obavljanje određenog djelokruga stručnih poslova.

  • MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh