Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Tradicionalno na Cvjetnicu: Blagoslovljene masline i Muka uvod u Veliki tjedan

Tradicionalno na Cvjetnicu: Blagoslovljene masline i Muka uvod u Veliki tjedan

Tradicionalno na Cvjetnicu: Blagoslovljene masline i Muka uvod u Veliki tjedan
I vjernici makarskih župa i cijelog Primorja, proslavom Cvjetnice obilježili su ulazak u Veliki tjedan svetim misama na kojima su blagoslovljene maslinove grančice i palme.

U Makarskoj je tradicionalno drevnim Kačićevim trgom prošla procesija u kojoj su vjernici nosili maslinove grančice i pjevali hvalospjeve predvođeni Župnim zborom. Župnik Sv. Marka, mons. Pavao Banić, dekan makarskog dekanata, predvodio je misu, a pjevanje Muke po Mateju, Petar Kelvišer član Župnog zbora je pjevao. Župnik mons. Pavao Bvanić je podsjetio na završetak korizmenog vremena i značaj Cvjetnice – blagdana nade, vremena pripreme za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan.

Na taj dan Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

 

J.Glučina / IvoR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh