Ministarstvo turizma: Katalog mogućih ulaganja

Ovih dana je Ministarstvo turizma objavilo Katalog investicijskih projekata. Radi se o ponudi četrnaest hotelskih kuća s područja cijele Hrvatske koje se nude u privatizaciji. Među ponudama su i Hoteli Makarska d.d., Hoteli Podgora d.d. i Hoteli Živogošće d.d. Iz samog Ministarstva nismo uspjeli dobiti podrobnije informacije o čemu se točno radi i o kakvim se investicijama radi

U razgovoru s direktorom Hotela Makarska Joškom Lelasom saznali smo da se radi o prodaji državnih udjela u ovim dioničarskim turističkim tvrtkama. «U Hotelima Makarska država je vlasnik 71 posto dionica, a na prodaju je 41 posto. Ostalo je ostavljeno u portfelju za vlasnike zemljišta i druge koji traže svoj udio. Nakon države najveći vlasnik je Jako Andabak koji ima oko 13 posto dionica tvrtke. On je i bio najviše zainteresiran za kupnju poduzeća. Nedavni boravak jednog od članova obitelji Todorić, koliko ja znam, nema veze s ovom prodajom.» Na upit o položaju Grada Makarske, s obzirom na isplatu vlasnicima zemljišta, i odluka na Gradskom vijeću gdje je gradonačelnik tražio obeštećenje za spomenutu isplatu ili stava dijela vijećnika da se položaj Grada izjednači s položajem Opatije naspram Hotela Liburnija, odnosno da Grad dobije vlasništvo nad 25 posto dionica plus zlatnu dionicu, Lelas je odgovorio: «Grad sam treba riješiti ovaj problem. Nakon objave kataloga, Grad bi trebao poduzeti inicijativu za rješenje ovoga problema jer Ministarstvo sigurno neće.»

U Živogošću se nadaju boljem, a iz Podgore niti riječi

Iz Hotela Podgora nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju jer je direktor Zoran Radonić na službenom putu, a nitko drugi, kažu zbog pripreme sezone, nije imao vremena za izjave.

U razgovoru s direktorom Hotela Živogošće Hrvojem Grbićem saznali smo da pripreme za sezonu protječu prema planu i da se Hoteli Živogošće nalaze na putu oporavka i izlaska iz krize. «Ovdje se radi samo o katalogu mogućih investicija, odnosno o privatizaciji državnog udjela. Za provedbu privatizacije potrebno je da AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom) raspiše natječaj za koji se ne zna kada će biti. Hoteli Živogošće su već sedam puta bili na prodaju i nisu se prodali zbog visoke cijene. Ne znam niti pod kojim uvjetima će se Hoteli prodavati, ali će prodaja biti korisna. Hotelima su neophodna velika ulaganja, treba im podići broj zvjezdica, etablirati na tržištu, potrebno je da novi vlasnik bude iz branše i da poduzeće nastavi s dosadašnjom djelatnosti. Država je vlasnik 76 posto dionica, a ostatak drže mali dioničari. Moram reći da mi s 31. prosincem prošle godine nismo dugovali TZ, lokalnoj upravi, poreznoj upravi, sve plaće i doprinosi su isplaćeni tako da nemamo nikakvih dugovanja. Mi smanjujemo gubitak i s krajem lipnja ove godine zatvorit ćemo kredit kojim smo 1998. godine renovirali hotel Nimfu. Na taj način se smanjuje i gubitak Hotela koji je zbog te obnove nastao. Financiramo se na način da avansno uzmemo dio novca od turoperatora i time pripremamo sezonu i dajemo plaće jer mi sami ne možemo dići kredit», rekao nam je direktor Grbić.

  •  Ivo Ćurković
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh