Intimna ispovijest o ljubavi i smrti

PREDSTAVLJENA KNJIGA ALBERTA JOSIPOVIĆA ‘GDJE JE NESTALA SONJA?’

Berto knjigaKnjiževni prvijenac makarskog arhitekta i glazbenika Berta Josipovića, kratki roman Gdje je nestala Sonja?, predstavljen je u četvrtak navečer u kavani Memory u hotelu Meteor, uz predstavljače Ivana Ivandu, Veljka Barbierija te Antu Mekinića. Baš kao i kod Josipovićevih glazbenih ostvarenja zadnjih godina, glavna pokretačka snaga, ujedno i tema ovog romana, autorova je vječna ljubav prema supruzi Sonji, koja je prije nekoliko godina izgubila bitku protiv zloćudne bolesti. Iako se autor prvi put odvažio istupiti na književnu scenu, čini se da je Makaranima predstavljeno jedno djelo koje će se, kako su kazali uvodničari, čitati u jednom dahu i spominjati još dugo godina.

Ivanda – Prvijenac visoke razine

- Dragi ljubitelji književnosti, ovo je zaista jedno veliko iznenađenje i veliki dan za Maticu hrvatsku, jer mislim da nas je autor nagradio jednim djelom o kojem će se još pričati. Rijetko se događa da jedan prvijenac ima ovako visoku razinu i višeslojnost, koja počinje već od samog naziva te otvara druga, brojna, vječna pitanja o tome zašto smo na zemlji, što se događa nakon smrti i kamo tada odlazimo – kazao je u uvodnom dijelu predsjednik makarskog Ogranka Matice hrvatske Ivan Ivanda. U jednakom je tonu o knjizi govorio Ante Mekinić, inače izdavač poznate dalmatinske enciklopedije Dalmacija, hrvatska ruža svjetova.

Berto knjiga- Nakon što me Berto zamolio da ocijenim je li njegov rukopis za objavu, bojao sam se da ću morati tražiti izraz da mu objasnim da ipak nije dovoljno dobro za tisak. Zatim sam počeo čitati i u jednom dahu je otišla čitava noć, a ja sam se našao pred osobnim čudom, pitajući se kako je tek tako, odjednom, propisao i to na način da te drži budnim i bez daha, pitao sam se i gdje je do sada bio te moramo li zaista dobiti jedan snažan poticaj na razini šoka i boli da napokon otkrijemo sebe. Zapisao sam tada – život piše roman a čovjekova ih ruka samo zapisuje – kazao je Ante Mekinić.  Vrijedi napomenuti da je predstavljanje Josipovićevog prvijenca napunilo prostor Memoryja do posljednjeg mjesta, da se već i uoči početka tražila sjedalica viška, a da su poseban ugođaj predstavljanju knjige svojim nastupima stvorili članovi klape Pasika iz Kostanja, kao i sjajni makarski glazbenici Dražen Bogdanović (saksofon) te Stipan Popović (gitara).

Barbieri – Berto je samog sebe ispričao kroz Sonju

Berto knjigaA kao što je nešto ranije govorio Ante Makinić, i poznati hrvatski (i makarski)  književnik Veljko Barbieri u nadahnutom je govoru priznao da je i sam bio suočen s predrasudama vezanima za Josipovićevu književnu premijeru.- Imao sam ih, a imam ih i danas. Međutim, one su kod mene iz jednog drugog izvora, jer se pitam bih li ja bio sposoban svoju osobnu bol tako iskreno pretvoriti u riječi i ovakvo književno djelo, koje se bavi vječnom temom o ljubavi i smrti, ali ne bilo kakvoj smrti i pogotovo ne bilo kakvoj ljubavi. Čovjek pišući fikciju ima prilike za interpretaciju odnosa i sastavljanje zapleta koji nisu životni, no ovdje se radi o jednom obrnutom putu, unutarnjem i impulzivnom gdje su jedna velika ljubav i jedna velika te izvrnuta bol stvorile rečenice. Kada bih pokušao suspregnuti emocije, a ne mogu upravo zbog višegodišnjeg prijateljstva s Bertom i Sonjom, mogao bih reći da sam kroz ovu knjigu spoznao da ljubav ne znači da budeš voljen, nego prije svega da voliš i tako u zajedničkoj bliskosti ostvariš vječno približavanje voljenoj osobi. Upravo je to Berto uspio ovom knjigom koja mu je putem postavljala brojne zamke, ali on je ne razmišljajući o njima samog sebe ispričao kroz Sonju, dok je ona njega ispričala kroz stranice knjige – kazao je Veljko Barbieri.

  • Piše Ozren Franić
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh